Maďarska centrálna banka nezmenila kľúčovú úrokovú sadzbu

Maďarska centrálna banka ani dnes nezmenila kľúčovú úrokovú sadzbu. Ponechala ju na historickom minime, už štvrtý mesiac po sebe, aj napriek tomu, že spotrebiteľské ceny ďalej klesajú. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.
Menová rada Maďarskej národnej banky (MNB) rozhodla, že jej hlavná úroková sadzbu zostáva na úrovni 2,1 %. Analytici takýto výsledok očakávali.
Banka od augusta 2012 vytrvalo 24 mesiacov po sebe znižovala kľúčovú úrokovú sadzbu, ktorú stlačila celkovo o 7 %. V júli však uvoľňovanie menovej politiky zastavila a koncom októbra vyhlásila, že nejaký čas úroky hýbať nebude.
Dôvodom je vývoj spotrebiteľských cien, ktoré v októbri klesli medziročne o 0,4 %. Maďarsko zaznamenalo prvú zápornú mieru inflácie v apríli, keď sa spotrebiteľské ceny znížili prvýkrát od roku 1968, a to medziročne o 0,1 %.
Centrálna banka predpokladá, že tohtoročná miera inflácie sa bude pohybovať okolo nuly, zhruba na úrovni 0,1 %, čo je hlboko pod jej cieľovou hranicou, ktorou je 3-% inflácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy