Ceny ropy oslabili, zlacnelo aj zlato

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

Ceny ropy v pondelok oslabili. Obchodovanie však bolo premenlivé, pričom ho ovplyvnil návrh Ruska, že sa pripojí k Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) pri redukcii ťažby. Rusko, ktoré potrebuje vyššie ceny ropy na podporu svojej ekonomiky, sa pokúsilo presvedčiť OPEC, aby sa znížila ťažba a naznačilo, že Moskva by mohla svoju produkciu ropy zredukovať o približne 300 tis. barelov denne.

Ropní ministri OPEC-u sa stretnú vo štvrtok vo Viedni. Nie všetci obchodníci však boli presvedčení, že ruské gesto ovplyvní OPEC. Ceny ropy, ktoré najprv posilnili, nakoniec opäť uzavreli nižšie. Londýnska ropa zlacnela o 68 centov na 79,68 USD za barel, pričom jej cena sa pohybovala v pásme 79,50 až 80,85 USD za barel. Ľahká americká ropa zlacnela o 73 centov, pričom sa obchodovala v rozmedzí 75,48 až 77,02 USD za barel.

Zlato v pondelok mierne zlacnelo, keďže oslabili nákupy, ktoré posunuli cenu zlata v piatok na trojtýždňové maximum. Spotová cena žltého kovu do 20:28 GMT klesla o 0,2 % na 1 199,65 USD za uncu. Dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy uzavreli nižšie o 2 USD na úrovni 1 195,70 USD za uncu. „Trojtýždňové maximum bolo iba prestávkou v poklese,“ povedala Georgette Boeleová, analytička ABN Amro. „Stále očakávame zvýšenie úrokových sadzieb v USA v budúcom roku. To bude tlačiť na cenu zlata,“ dodala.

(1 EUR = 1,241 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy