Ak nízka inflácia pretrvá, ECB rýchlo zasiahne

Mandát k udržaniu cenovej stability znamená, že Európska centrálna banka musí pracovať na tom, aby inflácia aj inflačné očakávania vzrástli čo najskôr, uviedol prezident ECB Mario Draghi

Európska centrálna banka (ECB) je pripravená včas zasiahnuť proti nízkej inflácii, ak si to situácia vyžiada. Vyhlásil to v piatok prezident ECB Mario Draghi. Mandát k udržaniu cenovej stability znamená, že ECB musí pracovať na tom, aby inflácia aj inflačné očakávania vzrástli čo najskôr, povedal Draghi. V prípade, že existujúce opatrenia neprinesú želaný výsledok, alebo sa objavia nové riziká, je ECB podľa neho odhodlaná vystupňovať program nákupu aktív. Z krátkodobého ohľadu sú inflačné očakávania na "neprimerane nízkej" úrovni a prieskumy naznačujú riziko zhoršenia aj v dlhších časových horizontoch, dodal prezident ECB.

 

ECB na svojom poslednom zasadnutí tento mesiac svoju monetárnu politiku nezmenila. Prezident banky Mario Draghi však vyhlásil, že na prípadné zhoršenie podmienok v ekonomike je ECB pripravená zareagovať ďalšími stimulačnými opatreniami.

Súvisiace články

Aktuálne správy