Trend digitalizácie: Buď vieš pracovať s počítačom, alebo zostaneš nezamestnaný

, ČTK Foto: SITA

Mladí Európania sa domnievajú, že digitálna revolúcia povedie skôr k zániku pracovných miest, než k vytváraniu nových. Napriek tomu ale v juhoeurópskych krajinách vidia ľudia možnosť založenia vlastnej firmy podnikajúcej v počítačovom odvetví ako cestu pre únik z hospodárskej krízy. Uvádza to štúdia spoločnosti YouGov, ktorej závery boli predstavené v Berlíne.

Ľudia vo veku od 18 do 30 rokov si uvedomujú, že sa pracovný trh kvôli rozšíreniu moderných technológií zmení. Menej ako šestina z nich ale verí, že to prinesie vznik nových pracovných miest. Viac než tretina si naopak myslí, že pracovné miesta budú skôr zanikať. Podobný počet ľudí sa domnieva, že počet pracovných miest síce zostane zachovaný, kvôli modernej technike sa ale zmení charakter práce.

V tejto súvislosti sú účastníci štúdie presvedčení, že takmer vo všetkých pracovných oboroch sa bude v budúcnosti vyžadovať znalosť informačných technológií na užívateľskej úrovni. V menšej miere podľa nich bude vo viacerých odboroch ako teraz nutná základná znalosť programovania.

Španieli a Taliani patria medzi najväčších záujemcov o kariéru v počítačovom odvetví. Viac ako tretina z nich je rozhodnutá v tomto obore pracovať, ďalšie dve pätiny to zvažujú. Väčšinou si chcú založiť vlastnú firmu pôsobiacu v informačných technológiách. V oboch krajinách sa k tomu prikláňa zhruba polovica opýtaných, v ostatných európskych štátoch je záujem o digitálne podnikanie výrazne nižší. V oboch juhoeurópskych štátoch je tento záujem o podnikanie istým východiskom z hospodárskej krízy, tretina Španielov i Talianov uviedla, že hlavným dôvodom pre založenie vlastnej firmy je to, že považujú za nemožné nájsť dobrú prácu.

Celkovo sú mladí Európania presvedčení, že sa život v dôsledku rozvoja digitálnej techniky zrýchlil a je viac stresujúci. Podľa nich to ale vyvažujú výhody, ktoré moderná technika priniesla. V niektorých prípadoch však panuje obava, že spoločnosť sa stáva na technike príliš závislá.

Súvisiace články

Aktuálne správy