Obavy britských domácností o stav ich financií sa zmenšili

Index financií britských domácností, ktorý zostavuje agentúra Markit, stúpol na 42,7 bodu z októbrovej úrovne 41,8 bodu. Novembrová hodnota indexu je najvyššia za sedem mesiacov.

Obavy britských domácností o stav ich financií sa v novembri zmenšili, keďže inflačné očakávania klesli na najnižšiu úroveň za viac ako päť rokov a pokračuje zotavovanie zárobkov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Markit, ktorého výsledky zverejnila v stredu. Index financií domácností, ktorý agentúra zostavuje, stúpol na 42,7 bodu z októbrovej úrovne 41,8 bodu. Novembrová hodnota indexu je najvyššia za sedem mesiacov.

Zárobky zamestnancov v Británii v novembri už štvrtý mesiac po sebe vzrástli. Očakávania domácnosti v súvislosti s vývojom ich finančnej situácie v najbližších dvanástich mesiacoch sa však v novembri v porovnaní s októbrom mierne zhoršili. Šesťdesiatpäť percent respondentov oslovených v prieskume agentúry Markit predpokladá, že britská centrálna banka zvýši úroky o necelý rok a 29 % očakáva zvýšenie úrokov v najbližších šiestich mesiacoch.

Britská centrálna banka sa však minulý týždeň vyjadrila, že sa neponáhľa zvyšovať úroky. Predpokladá totiž, že inflácia v krajine na želanú úroveň 2 % stúpne až o približne tri roky. Inflácia v Británii sa v októbri odrazila od päťročného minima. Celková októbrová hladina spotrebiteľských cien bola medziročne vyššia o 1,3 %. Inflácia tak mierne posilnila, keďže v septembri bola vo výške 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy