Cirkev sa zamerala na finančný sektor: Run na banky už môžu spustiť aj štvorročné deti

, Quartz Foto: SITA

Kvôli nikdy nekončiacim škandálom získali banky zlú povesť. Môžu ale run na banky vyvolať cirkev a školopovinné deti?

Neočakávaný nárast výberu vkladov v hotovosti asi nie je presne to, čo má anglická cirkev na mysli. Aspoň zatiaľ nie. Snaží sa vyvolávať tlak na posilnenie finančnej gramotnosti mladých ľudí. Začína to na základnej škole, kde sa deti hravou formou zoznámia s problematikou v tzv. "úsporných krúžkoch“.

Štvrtina všetkých základných škôl, verejných aj súkromných, sú v Anglicku prevádzkované z cirkevných peňazí. Takže aj v prípade, že pilotný program nevzbudí záujem a nedokáže prilákať súkromné a vládne prostriedky pre širšie zavedenie, môže zasiahnuť významný podiel mladých Britov.

Deti mladšie než 4 roky, ak sa do programu zapoja, dostanú na svoj účet za školský rok jednu libru. Zároveň dostanú možnosť aktívne sa zúčastniť na chode úsporného krúžku ako pokladník, alebo ako bankový manažér. „Praktické skúsenosti so správou peňazí a lekcie o finančných témach aj pre tie najmenšie deti by mali "rozvíjať pozitívne postoje k peniazom a k návyku sporiť," povedal Justin Welby, arcibiskup z Canterbury.

Možno to znie šialene, očakávať od štvorročného dieťaťa, aby pochopilo ako funguje sporiaci účet, nieto ešte aby pracovalo s peniazmi ako pokladník. Pritom cirkev len stavia na výskume, ktorý dospel k názoru, že zvyky o peniazoch sa formulujú už v siedmich rokoch života. Okrem toho prieskumy ukazujú, že rodičia často podceňujú záujem detí o rodinné finančné záležitosti. Preto sa stáva, že aj zo študentov, borcov v matematike, sa často stávajú beznádejné prípady v hospodárení s peniazmi.

A zlý peňažný manažment môže mať devastujúce účinky. V minulom roku sa arcibiskup Welby zameral na veriteľov. Upozorňoval na krátkodobé úvery za tisícpercentné úroky, aj na to ako má dnes úžera ľahkú korisť, lebo ľudia sú neznalí a veľmi zraniteľní. Chce ponúknuť alternatívu tým, že skombinuje silu cirkvi, sporiteľní a úverových družstiev spolu so školou. "Takto im dokážeme v ich podnikaní konkurovať," povedal. Kredit a dlh sú "absolútnym jadrom veľkého príbehu Biblie a kresťanskej viery, počnúc Mojžišom a oslobodenia Izraelitov z egyptského otroctva," vysvetľuje propagujúc "spravodlivejší finančný systém".

Cirkevná schéma sporenia nie je zameraná výhradne na deti. Tak ako školské programy na podporu zdravého stravovania, či cvičenia, by mali aj školské "úsporné krúžky“ inšpirovať rodinu k rozumnejšiemu správaniu sa. Vzdelávací pokus bude otvorený aj rodičom, tí si môžu otvoriť sporiaci účet "vyhradený na študijné náklady, ako sú rovnošaty a školské výlety," tvrdí predstaviteľ cirkvi.

"Ak si deti otvoria účty, možno ich budú nasledovať rodičia aj učitelia a ďalší členovia školskej komunity," verí Sants. "Keď sa dieťa vráti zo školy s knižkou a vyhlásením "ja už šetrím," mali by sa zamyslieť nad tým aj doma, ak ešte nešetria." A vzhľadom na to, že do problémov ostatných dní ich väčšinou dostali bankári, pre banky by nebolo nič horšie, než run vyvolaný školopovinnými deťmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy