Berlín popiera správy o plánovanej privatizácii

Predaje podielov v spoločnostiach ako Deutsche Bahn, Deutsche Telekom a Deutsche Post vláda v Berlíne podľa hovorkyne v súčasnosti neplánuje

Nemecká vláda v súčasnosti neplánuje predaje podielov v spoločnostiach ako Deutsche Bahn, Deutsche Telekom či Deutsche Post. Uviedla to v stredu hovorkyňa vlády Christiane Wirtzová. Konkrétne plány v tejto oblasti neexistujú, povedala hovorkyňa na tlačovej konferencii. Agentúra Reuters v utorok informovala, že vládny kabinet v Berlíne, ktorý je pod tlakom, aby zvýšil výdavky na infraštruktúru, zvažuje predaj časti podielov v spomenutých firmách. Odvolávala sa pritom na dokument ministerstva financií, podľa ktorého by mohol tento krok priniesť do štátnej pokladnice až 24 mld. eur.

V telekomunikačnej skupine Deutsche Telekom nemecká vláda v súčasnosti priamo vlastní 14,3 % a štátna banka KfW má ďalší 17-percentný podiel. Podľa dokumentu ministerstva financií by sa mohli predať aj podiely vlády v spoločnostiach Deutsche Post, Deutsche Bahn a letiskách v Berlíne, Kolíne a Mníchove. Po vypuknutí globálnej finančnej krízy v roku 2008 nemecká vláda zrušila plány na predaj podielu v spoločnosti Deutsche Bahn. Správu o vládnych podieloch v jednotlivých firmách Berlín naposledy zverejnil v roku 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy