Britská centrálna banka očakáva rast ekonomiky o 3,5 %

Britská centrálna banka naďalej prognózuje, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v tomto roku posilní o 3,5 %, ale predpovedá pokles inflácie pod hranicu 1 %

Britská centrálna banka očakáva, že inflácia v krajine v najbližších šiestich mesiacoch pravdepodobne klesne pod úroveň 1 %. Bank of England (BoE) to uviedla vo svoje najnovšej predikcii, ktorú zverejnila v stredu. Banka nezmenila prognózu ekonomického rastu Veľkej Británie. Naďalej predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) za tento rok posilní o 3,5 %. Znamenalo by to, že Británia bude najrýchlejšie rastúcou veľkou priemyselnou ekonomikou.

Hlavným rizikom pre britskú ekonomiku je podľa Bank of England slabšia aktivita v eurozóne, ktorá bude negatívne vplývať na britský export. Britská centrálna banka však stále očakáva výrazné oživenie rastu miezd v budúcom roku. Predpokladá, že mzdy po tohtoročnom raste o 1,25 % v roku 2015 posilnia o 3,25 %, čo by bolo najrýchlejšie tempo ich rastu od obdobia pred finančnou krízou.

Priemerná týždenná mzda vo Veľkej Británii bez zahrnutia odmien v treťom štvrťroku posilnila o 1,3 %. Miera nezamestnanosti sa nezmenila a zostala na úrovni 6 %. Britská centrálna banka očakáva, že po rýchlom znižovaní v uplynulom roku bude nezamestnanosť v krajine klesať pomalšie a do konca roka 2015 sa dostane na úroveň 5,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy