Indikátory OECD signalizujú stabilný rast veľkých ekonomík

Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj konštatovala, že jej zložený vedúci indikátor (CLI) pre súhrnné hospodárstvo členov OECD zostal v septembri stabilný na úrovni 100,4 bodu.

Dynamika rastu väčšiny hlavných globálnych ekonomík je stabilná, hoci hospodárstvo v rámci krajín eurozóny, najmä v Nemecku a v Taliansku, stráca dynamiku svojho rastu. Uviedla to v stredu Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Tá konštatovala, že jej zložený vedúci indikátor (CLI) pre súhrnné hospodárstvo členov OECD, zostal v septembri stabilný na úrovni 100,4 bodu. Udržal sa tak nad dlhodobým priemerom 100 bodov.

Indikátor, ktorý signalizuje budúcu ekonomickú aktivitu, je v prípade celej OECD v blízkosti alebo na úrovni 100,50 bodu už od novembra 2013. CLI eurozóny zostal stabilný na úrovni 100,7 bodu, oproti skoršiemu obdobiu tohto roka však oslabil. Nemecko, ktorého ekonomika je najväčšia v Európe, však stráca silu a jeho indikátor v septembri klesol na 99,6 bodu z 99,8 bodu. CLI Talianska zostal na stabilnej úrovni 103,3 bodu, ekonomický rast krajiny však stráca svoju silu. CLI Francúzska zostal na stabilnej úrovni 100,3 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy