Belín uvažuje o predaji podielov vo viacerých firmách

Podľa nemeckého rezortu financií by vláda mohla predať svoje podiely v Deutsche Telekom, Deutsche Post, Deutsche Bahn a letiskách v Berlíne, Kolíne a Mníchove

Nemecká vláda uvažuje o predaji časti svojich podielov vo firmách Deutsche Telekom a Deutsche Post a mohla by oživiť myšlienku predaja akcií železničnej spoločnosti Deutsche Bahn. Vyplýva to z dokumentu nemeckého ministerstva financií, ktorý má k dispozícii agentúra Reuters. Dokument, ktorým sa má vláda kancelárky Angely Merkelovej zaoberať v stredu, načrtáva plány, ako nakladať s vládnymi podielmi vo viacerých firmách.

Starostlivo by sa mal posúdiť ďalší predaj podielu vlády v spoločnosti Deutsche Telekom, konštatuje dokument. Vláda v súčasnosti v tejto telekomunikačnej firme priamo vlastní 14,3 % a štátna banka KfW má ďalší 17-percentný podiel. Podiely vlády v Deutsche Post, Deutsche Bahn a letiskách v Berlíne, Kolíne a Mníchove by sa podľa rezortu financií tiež mohli predať. Dokument ministerstva však jasne hovorí, že privatizácia Deutsche Bahn bude závisieť od situácie železničnej firmy a od podmienok na trhu.

Po vypuknutí globálnej finančnej krízy v roku 2008 nemecká vláda zrušila plány na predaj podielu v spoločnosti Deutsche Bahn. Správu o vládnych podieloch v jednotlivých firmách Berlín naposledy zverejnil v roku 2012. Vtedajšia správa neobsahovala nijaké termíny pre ich predaj.

Súvisiace články

Aktuálne správy