Indonézia má záujem o zvýšenie exportu ovocia či rýb na ruský trh

Indonézia má záujem o zvýšenie vývozu niektorých potravinárskych produktov na ruský trh, ktorý sa jej viac otvoril po tom, ako Moskva zaviedla embargo na dovoz potravín zo západných štátov. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
Ako uviedla dnes tlačová služba ruského ministerstva ekonomického rozvoja, Indonézia by chcela zvýšiť export čerstvého aj konzervovaného ovocia, rýb a morských produktov. Podľa ministerstva sa ruský minister Alexej Uljukajev zišiel s indonézskym ministrom obchodu Rachmatom Gobelom, s ktorým okrem otázky obchodu v agrosektore rokoval aj o spoločných projektoch v oblasti dopravnej infraštruktúry či telekomunikácií. Jednou z hlavných tém rokovaní však bola otázka zvýšenia dovozu indonézskych potravín do Ruska, ktoré po uvalení embarga na dovoz niektorých potravín zo západných štátov v auguste tohto roka hľadá nové zdroje na vykompenzovanie výpadku.
Moskva uvalením ročného embarga, ktoré zasiahlo najmä ovocie a zeleninu, ale aj mäso, ryby, mliečne výrobky či morské produkty, reagovala na zavedenie sankcií voči niektorým ruským predstaviteľom a podnikom zo strany Západu, najmä USA a Európskej únie. Tie zaviedli sankcie po tom, ako Rusko anektovalo v marci tohto roka polostrov Krym a neskôr reagovali aj na zvyšovanie krízy na východe Ukrajiny, z čoho obviňujú práve Moskvu. Vzťahy Západu a Moskvy sa výrazne zostrili najmä po tom, ako bolo v júli nad východnou Ukrajinou zostrelené lietadlo malajzijských aerolínií, ktoré letelo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Z takmer 300 ľudí nikto neprežil.

Súvisiace články

Aktuálne správy