Dánska firma OW Bunker, najväčší dodávateľ lodného paliva, oznámila bankrot

Dánska spoločnosť OW Bunker, najväčší dodávateľ lodného paliva na svete, oznámila bankrot po tom, čo firmu poškodilo odhalenie podvodu v jej singapurskej pobočke. Spoločnosť zároveň uviedla, že dvoch svojich zamestnancov zo spomínanej pobočky nahlásila polícii. Informovali o tom agentúra AP a server BBC.
Firma so sídlom v Aalborgu na severe Dánska ešte v strede týždňa oznámila, že v dôsledku rozsiahleho podvodu spáchaného vedením divízie Dynamic Oil Trading v Singapure a slabého riadenia rizík prišla o 275 miliónov USD (221,90 milióna eur). Detaily podvodu v singapurskej divízii ale nezverejnila.
OW Bunker je treťou najväčšou firmou v Dánsku a na svetových dodávkach paliva pre lode sa podieľa asi 7 %. Spoločnosť dlhuje 13 bankám celkovo 750 miliónov USD a bez ďalších úverov nemôže fungovať. Po zverejnení podvodu jej ale banky ďalšie peniaze už neposkytli.
Predseda správnej rady Niels Henrik Jensen koncom tohto týždňa uviedol, že spoločnosť vyhlásila bankrot po tom, ako zistila, že „ďalšie financie už nezíska a reálny nie je ani predaj“. Lodné spoločnosti v reakcii na to oznámili, že si už hľadajú alternatívnych dodávateľov paliva.

Súvisiace články

Aktuálne správy