Miera nezamestnanosti v USA klesla na 6-ročné minimum 5,8 %

Tempo tvorby pracovných miest v Spojených štátoch sa v októbri zrýchlilo a miera nezamestnanosti klesla na nové 6-ročné minimum. To je ďalší doklad odolnosti americkej ekonomiky, ktorá sa dobre vyrovnáva s ochladzovaním globálneho dopytu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Americkí zamestnávatelia v októbri vytvorili 214.000 nových pracovných miest, uviedlo dnes americké ministerstvo práce. Miera nezamestnanosti sa znížila na 5,8 % z 5,9 % v septembri, a to aj napriek tomu, že na pracovnom trhu bolo viac ľudí. To je ďalší signál posilňovania trhu práce.
Ministerstvo navyše revidovalo údaje o tvorbe pracovných miest za august a september smerom nahor. V uvedených mesiacoch sa v USA vytvorilo o 31.000 pracovných miest viac, než sa pôvodne uvádzalo.
Aj napriek pozitívnemu vývoju na trhu práce tempo rastu miezd zostáva zatiaľ len mierne, čo signalizuje, že americká centrálna banka (Fed) sa zrejme nebude ponáhľať so zvyšovaním úrokových sadzieb. Priemerná hodinová mzda v októbri vzrástla len o 3 centy (0,024 eura). Medziročne sa zvýšila iba o 2 %, čo je hlboko pod priemerným rastom v čase pred recesiou.
V USA sa v každom z uplynulých 9 mesiacoch vytvorilo viac než 200.000 pracovných miest, čo by malo stačiť na to, aby si ekonomika udržala svoju dynamiku. Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa v 3. kvartáli medzikvartálne zvýšil o 3,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy