ECB úrokové sadzby nezmenila

Európska centrálna banka svoju hlavnú refinančnú sadzbu ponechala vo výške 0,05 %. Depozitnú sadzbu potvrdila na úrovni -0,2 %.

Správa „FINANCIE: ECB úrokové sadzby nezmenila“ rozšírená o vyjadrenia prezidenta Európskej centrálnej banky Maria Draghiho

FRANKFURT 6. novembra (SITA, AP, Reuters) – Na prípadné zhoršenie podmienok v ekonomike je Európska centrálna banka (ECB) pripravená zareagovať ďalšími stimulačnými opatreniami. Vyhlásil to vo štvrtok jej prezident Mario Draghi. Medzi neštandardnými krokmi, ktoré prichádzajú do úvahy, spomenul vytvorenie nových peňazí prostredníctvom rozsiahlych nákupov dlhopisov. ECB predtým potvrdila úrokové sadzby na rekordných minimách. Hlavnú refinančnú sadzbu ponechala na úrovni 0,05 % a jednodňovú depozitnú sadzbu na úrovni -0,2 %. Vzhľadom na dlhodobo nízku infláciu a slabý hospodársky rast eurozóny sa krok banky všeobecne očakával.

ECB počas leta zverejnila plán dlhodobých lacných úverov pre komerčné banky s cieľom uľahčiť malým a stredným podnikom prístup k financovaniu a zabrániť deflácii. Tento mesiac banka plánuje naštartovať nákupy cenných papierov krytých poskytnutými úvermi od komerčných bánk (ABS). Mimoriadne opatrenia majú podporiť ekonomiku menovej únie, ktorá sa potáca na pokraji recesie.

Medziročná inflácia v eurozóne bola podľa predbežných údajov štatistického úradu EÚ Eurostat na úrovni 0,4 %, teda hlboko pod hodnotou 1 %, ktorú považuje ECB za „nebezpečnú zónu“ pre cenovú stabilitu.

Súvisiace články

Aktuálne správy