Česká priemyselná produkcia v septembri vzrástla o 8,3 %

Český priemysel sa v septembri oživil a po augustovom páde vzrástol viac, než sa očakávalo. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Priemyselná produkcia sa v septembri 2014 v porovnaní s rovnakým obdobím vlani zvýšila o 8,3 % po 5,2-% poklese v auguste, uviedol Český štatistický úrad (ČSÚ). Ekonómovia počítali v septembri len so 4,4-% medziročným nárastom. K dobrému výsledku prispel aj fakt, že september mal o jeden pracovný deň viac. Priemyselná produkcia upravená o počet pracovných dní sa v septembri zvýšila o 5,6 %.
K oživeniu priemyslu pomohla výroba osobných áut, pozitívne údaje zaznamenali aj energetika a strojárstvo. Čísla potvrdili, že augustový pokles bol len dočasný a jeho dôvodom boli dovolenky, a nie utlmenie dopytu.
V medzimesačnom porovnaní priemyselná produkcia vzrástla o 4,5 %.
V celom 3. kvartáli priemyselná produkcia Českej republiky medziročne vzrástla o 4 %. Upravená o počet pracovných dní sa zvýšila o 2,9 %. Medzikvartálne však za tri mesiace od júla do septembra klesla o 0,3 %.
Zo separátnej správy ČSÚ vyplynulo, že stavebná produkcia v septembri medziročne vyskočila o 9,5 % po 0,9-% poklese v auguste. Upravená o počet pracovných dní sa v septembri zvýšila o 8,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy