OECD veští Slovensku žiarivú budúcnosť, napriek tomu odporúča reformy

, ČTK Foto: SITA

Slovenská ekonomika bude v nasledujúcich dvoch rokoch zrýchľovať tempo ekonomického rastu. Vyplýva to z najnovšej prognózy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorá zároveň vyzvala k ďalším reformám.

Slovenské hospodárstvo podľa OECD v budúcom roku porastie o 2,8 percenta v porovnaní s rastom 2,6 percenta odhadovaným na tento rok. V roku 2016 by mal hrubý domáci produkt krajiny pridať 3,4 percenta, uviedla OECD v správe, ktorá bola zverejnená pri príležitosti návštevy generálneho tajomníka organizácie Angela Gurría na Slovensku.

"Slovenská ekonomika sa zotavila z globálnej finančnej krízy a jej rast prekonal predkrízovú úroveň výraznejšie než u väčšiny ostatných európskych krajín, ale úspech nie je zdieľaný naprieč celou krajinou. Na zatraktívnenie ekonomickej aktivity v zaostávajúcich regiónoch a na zachovanie dynamiky Bratislavy sú potrebné komplexné reformy," uviedol Gurría.

OECD odporučila Slovensku napríklad reformu a investície do vzdelávania, poskytovanie stimulov na zavádzanie nových technológií a inovácií, ako aj zlepšenie cestnej a železničnej infraštruktúry. Okrem toho by Bratislava mala podľa organizácie zlepšiť podnikateľské prostredie, pokračovať v boji proti korupcii a podporiť rozvoj nájomného bývania, aby si ľudia z menej rozvinutých regiónov mohli hľadať prácu v prosperujúcej západnej časti Slovenska.

Súvisiace články

Aktuálne správy