Francúzska vláda dala zelenú GE na kúpu energetickej divízie Alstom

Francúzska vláda dala zelenú americkému konglomerátu General Electric (GE) na kúpu energetickej divízie spoločnosti Alstom za 12,4 miliardy eur. Informovala o tom agentúra Reuters.
Minister hospodárstva Emmanuel Macron dnes vo svojom vyhlásení zároveň oznámil, že vláda aktivuje proces, v rámci ktorého získa 20-% podiel v koncerne Alstom od akcionárov spoločnosti Bouygues po úplnom dokončení predaja energetickej divízie americkému konglomerátu.
Francúzska vláda v júni oznámila, že uprednostňuje ponuku GE pred konkurenčnou ponukou Siemensu a Mitsubishi Heavy Industries na kúpu podielu vo firme Alstom.
GE predložil svoju ponuku ako prvý, ešte v apríli. A v júni ju vylepšil garanciami v oblasti pracovných miest a sľúbil vytvorenie centrály vo Francúzsku.
Vylepšená ponuka zahrňuje aj vytvorenie troch spoločných podnikov, v ktorých budú mať americká a francúzska firma po 50 %. Jeden bude určený pre oblasť vodnej a pobrežnej veternej energie, druhý pre oblasť distribučných sietí a tretí pre výrobu turbín pre jadrové elektrárne.
Francúzska vláda prevezme v Alstome 20-% podiel. Ten získa od spoločnosti Bouygues, ktorá momentálne vlastní v Alstome 29 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy