Prinesia zajtrajšia konferencia Draghiho holubičí tón???

Kráľovský menový pár neutíchajúco padá a stále hľadá svoje dno. V dnešnom obchodovaní tomu dopomohli nevydarené výsledky  maloobchodných tržieb, ktoré už siahajú na úrovne z februára tohto roku. Výrazne klesali obe časové periódy tohto ukazovateľa (mesačné aj ročné dáta).  Nádej, že práve rastom dopytu resp. nákupmi  spotrebiteľov by sa mohlo zvýšiť HDP eurozóny po zverejnení dát, opadajú.

Súčasný stav nie je v súlade so snahou ECB o odklonenie Európskej únie od deflačnej pasce. Inflácia na úrovni 0.4 % je hlboko pod 2 % cieľom. Takto nízka inflácia neprispieva slabému ekonomickému rastu. Tento fakt odrázda od zvyšovania spotreby, čo je práve to čo sa ECB snaží naštartovať. Riešením je kvantitatívne uvoľnovanie, ktorým by sa mohla odstrániť blížiaca sa deflácia.  Slabnúca mena na jednej starne pomáha exprotérom nižšími cenami ich tovarov, no na druhej strane zvyšuje náklady importérom.

Na zajtrajšom zasadnutí sa nepredpokladajú výrazné prekvapenia z úst Maria Draghiho, keďže ukazovatele, na základe ktorých sa rozhoduje sú stále v štádiu posudzovania.  Situácia stále nie je natoľko zlá, aby bola ECB nútená ku konkrétnym krokom.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy