Kohl predstavuje svoju novú knihu: Kritizuje Západ za izoláciu Ruska aj za Grécko v eurozóne

, ČTK Foto: SITA

Bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl vo svojej novej knihe Aus Sorge um Europa (Z obavy o Európu) kritizuje súčasné západné politiky za to, že uvrhli Rusko do izolácie kvôli ukrajinskej kríze.

Kresťanskodemokratický politík vytýka svojmu sociálnodemokratickému nástupcovi v kancelárskom  úrade Gerhardovi Schröderovi, že pripustil vstup Grécka do eurozóny. Úryvky z knihy v predstihu pred oficiálnou prezentáciou zverejnil nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Kohl sa domnieva, že Západ sa mohol k ukrajinskej kríze postaviť rozumnejšie. Kritizoval najmä skutočnosť, že vedúce priemyselné mocnosti sa na júnovom summite stretli len vo formáte G7 bez Ruska. To bolo podľa Kohla, ktorý v roku 1998 presadil prijatie Ruska do skupiny najvýznamnejších ekonomík, "radikálne a poľutovaniahodné" rozhodnutie.

"Vo výsledku si musí Západ aj Rusko a Ukrajina dať pozor, aby sme nepremárnili všetko, čoho sme už raz dosiahli," varuje Kohl v knihe, ktorú už predstavil spoločne s novým predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom vo Frankfurte nad Mohanom.

Kohl, ktorý bol kancelárom v rokoch 1982 až 1998, sa triafa tiež do svojho nástupcu Schrödera (1998-2005), ktorému kladie za vinu, že sa Grécko v roku 2001 stalo členom eurozóny. Schröder vraj tiež v roku 2003 zariadil, aby Nemecko a Francúzsko nemuseli dodržiavať Pakt stability a rastu, teda prípustné deficity verejných financií.

Tieto dve rozhodnutia patria podľa Kohla "medzi najvážnejšie chyby", ktoré sa v posledných rokoch odohrali v Európskej únii.

Súvisiace články

Aktuálne správy