Merkelová: Chceme Britániu v EÚ, ale bez obmedzenia pohybu osôb

, ČTK Foto: SITA

Veľká Británia by mala byť aktívnym členom Európskej únie, ale nemala by obmedzovať prisťahovalectvo do krajiny z iných únijných štátov, odkázalo Nemecko. Kancelárka Angela Merkelová by vraj radšej videla odchod Británie z EÚ ako prípadný kompromis týkajúci sa pohybu pracovných síl v rámci európskeho bloku.

"Je na Británii, aby objasnila, akú úlohu chce v budúcnosti v Európskej únii zohrať. Nie je to bilaterálna záležitosť medzi Nemeckom a Britániou, ale medzi Britániou a všetkými európskymi partnermi," uviedol hovorca kancelárky Steffen Seibert.

Na tlačovej konferencii Seibert tiež povedal, že Nemecko chce Britániu v EÚ, ale že kancelárka dala veľmi jasne najavo, že o obmedzenie voľného pohybu v EÚ nemieni diskutovať.

Britská vláda sa už niekoľkokrát nechala počuť, že zvažuje obmedziť prisťahovalectvo z EÚ, za čo ju Európska komisia kritizovala s tým, že by išlo o porušenie únijných zákonov. Taktiež sa hovorí o takzvanom exite Británie z EÚ. Cameron už dávnejšie sľúbil voličom, že v prípade svojho víťazstva v parlamentných voľbách na jar budúceho roka usporiada v roku 2017 referendum o zotrvaní krajiny v EÚ. Ešte pred plebiscitom chce ale vyjednať nové podmienky britského členstva, ktoré budú pre Londýn výhodnejšie.

Cameronova vláda konzervatívcov a liberálnych demokratov je totiž pod tlakom euroskeptického krídla Konzervatívnej strany a rastúcej popularity nacionalistickej a protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP). Tá ťaží z tvrdej kritiky EÚ a množstva prisťahovalcov v krajine a už dosiahla významné volebné víťazstvá.

V období od marca 2013 do marca 2014 prišlo do Británie okolo 131 tisíc pracovníkov z iných členských štátov EÚ, čo bolo o 95 tisíc viac ako v predchádzajúcich dvanástich mesiacoch. Londýn navyše poukazuje na fakt, že s prílivom občanov EÚ v Británii sa tiež zvýšila ich nezamestnanosť . V tohtoročnom druhom štvrťroku narástla o 17 percent oproti rovnakému obdobiu vlani.

Súvisiace články

Aktuálne správy