Dolár posilnil oproti jenu aj voči euru

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Dolár posilnil oproti jenu aj voči euru“, rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 3. novembra (SITA, Reuters) – Dolár v pondelok prvýkrát od decembra 2007 oproti jenu vzrástol až nad úroveň 113 jenov. Pokračoval totiž výpredaj japonskej meny po tom, ako Bank of Japan (BOJ) prekvapujúco rozhodla, že ešte viac rozšíri svoj program nákupov dlhopisov. Obchodníci však vypredávali aj euro, ktoré oproti doláru kleslo. Pred tohtotýždňovým zasadaním Európskej centrálnej banky (ECB) totiž trh čaká na náznak toho, že banka ešte viac uvoľní menovú politiku s cieľom podporiť ekonomiku eurozóny.

Dolár oproti jenu na obchodovacej platforme stúpol o 1,2 % na 113,73 JPY/USD. Spoločná európska mena oproti doláru klesla o 0,2 % na 1,2498 USD/EUR. Euro napriek poklesu voči doláru posilnilo oproti japonskej mene na šesťmesačné maximum 142,095 JPY/EUR.

Stredoeurópske meny v pondelok oproti euru posilnili. Podporili ich októbrové indexy nákupných manažérov (PMI) priemyselných odvetví Českej republiky, Maďarska a Poľska, ktoré signalizovali rast ekonomík týchto krajín. Česká koruna stúpla o 0,08 % na 27,800 CZK/EUR, poľský zloty vzrástol o 0,06 % na 4,218 PLN/EUR a maďarský forint posilnil o 0,01 % na 308,180 HUF/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy