Kedy sú letenky najlacnejšie

, WSJ Foto: SITA

Aktuálna analýza cien leteniek ukazuje, že najlepším dňom pre ich nákup je nedeľa. Všeobecne sa pritom predpokladá, že týmto dňom bol v posledných rokoch utorok.

Pri medzinárodných letoch je cena najnižšie 171 dní pred uskutočnením letu. Zatiaľ čo priemerná cena sa pohybuje pod hranicou 1 400 dolárov, v tomto časovom bode stojí priemerná letenka iba 1 004 dolárov. V prípade leteniek v USA je najvýhodnejší nákup 57 dní pred letom. Pri medzinárodných letoch začne cena letenky prudko stúpať zhruba po prekročení hranice 60 dní pred letom.

Aj počas týždňa sa mení cena letenky. Najnižšia je zvyčajne v nedeľu, najvyššia v pondelok, vo štvrtok a v piatok.

Spoločnosť Yapta Inc., ktorá sleduje vývoj zliav leteniek, uvádza, že 21 % zliav sa objavuje v utorok a 19 % v stredu. Zástupcovia leteckých spoločností hovoria, že v minulosti bolo obvyklé počkať na vývoj víkendových predajov a v pondelok sa rozhodnúť, či stimulovať dopyt zľavami, ktoré by boli inzerované v utorkových novinách. Andrew Watterson zo Southwest Airlines k tomu dodáva, že hoci je v utorok stále ponúkaný rad zliav, do predajov výrazne zasahuje používanie tabletov. Ľudia majú vďaka nim viac času sledovať vývoj cien leteniek cez víkend.

Súvisiace články

Aktuálne správy