Benzín lacnejší ako mlieko, Američania si fotia cenovky

, ČTK Foto: SITA

Americkí motoristi majú dôvod na radosť, priemerná cena benzínu v Spojených štátoch v sobotu prvýkrát za posledné štyri roky klesla pod tri doláre za galón (zhruba 63 centov za liter). Vyplýva to podľa agentúry AP z údajov motoristickej organizácie AAA. Na Slovensku zaplatíte po aktuálnom zlacnení za Natural 95 priemerne 1,436 eura za liter.

Priemerná cena benzínu v USA počas októbra klesla o 33 centov na rovné tri doláre za galón. V sobotu potom zostúpila na 2,995 dolára za galón. Pre Američanov boli cenovky na čerpacích staniciach začínajúcich číslicou dva natoľko nezvyčajné, že si ich mnohí fotografovali. "Je to senzačné," uviedol k poklesu cien benzínu analytik Tom Kloz zo spoločnosti Oil Price Information Service. "Som trochu šokovaný," dodal.

Keď sa priemerná cena benzínu v USA v decembri 2010 prehupla cez tri doláre za barel, nemali vodiči istotu, že sa niekedy pod túto hranicu opäť vráti. Globálny dopyt po rope a benzínu totiž bol v tej dobe kvôli rozvoju automobilizmu v menej vyspelých krajinách na vzostupe a na Blízkom východe, ktorý je významným dodávateľom ropy, sa schyľovalo k nepokojom.

Dnes však dopyt rastie pomalšie, než sa predpokladalo, produkcia ropy sa zvyšuje vďaka rozmachu ťažby z bridlicových ložísk a Blízky východ pokračuje v dodávkach suroviny na trh, píše AP. "Nespomínam si, kedy som naposledy zaplatila menej ako 30 dolárov za natankovanie desiatich galónov," uviedol Trisha Penaová z amerického štátu Tennessee, ktorá na čerpacej stanici natankovala benzín s cenovkou 2,57 dolára za galón. Podobne ako rad ďalších Američanov si zaobstarala fotografiu cenovky, ktorú potom zdieľala na internete.

Pokles ceny benzínu z vlaňajšieho celoročného priemeru 3,51 dolára za galón podľa AP prináša typickej americkej domácnosti úsporu okolo 50 dolárov mesačne. Agentúra AP tiež upozorňuje, že benzín je teraz v Spojených štátoch znovu lacnejší než mlieko, ktorého priemerná cena v septembri predstavovala 3,73 dolára za galón. Celoročná priemerná cena mlieka by tak tento rok prvýkrát od roku 2011 mohla prekonať celoročné priemernú cenu benzínu.

Súvisiace články

Aktuálne správy