Šok z Japonska: Centrálna banka nečakane oslabila svoju menu

, ČTK;CNBC Foto: SITA

Japonské akcie stúpli najviac za sedem rokov, kurz japonského jenu k doláru sa prepadol najnižšie od roku 2008.

Japonská centrálna banka (BOJ) v piatok ohlásila dodatočné stimulačné opatrenia, ktorými chce podporiť oživovanie domácej ekonomiky. Nečakaný krok podporil akciové trhy a otriasol japonskou menou

Banka oznámila, že už teraz mimoriadne rozsiahly program nákupov dlhopisov a ďalších aktív rozšíri o ďalších desať až dvadsať biliónov jenov. Ročne tak plánuje napumpovať do tretej najväčšej svetovej ekonomiky približne 80 biliónov jenov.

Kvôli zvýšeniu dane u obratu míňali domácnosti v prvom štvrťroku a v druhom naopak šetrili. V ďalších mesiacoch sa očakáva návrat k rastu.

Banka sa k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky odhodlala prvýkrát po roku a pol. Chce tak zmierniť dopady, ktoré malo aprílové zvýšenie predajnej dane na hospodársky rast a výdavky spotrebiteľov.

Pre uvoľnenie hlasovalo päť z deviatich členov menového výboru BOJ, vrátane guvernéra Haruhiko Kuroda, ktorý v posledných týždňoch zachovával mlčanie. Trhy toto rozhodnutie nečakali. Napríklad v prieskume agentúry Bloomberg tento krok predpovedali len traja z 32 oslovených analytikov.

Japonské trhy na oznámenie reagovali prudkým rastom. Hlavný index Nikkei 225 počas dňa pridával zhruba päť percent a obchodovanie uzavrel na najvyššej úrovni od novembra 2007. Americký dolár k japonskému jenu stúpol o percento a dostal sa najvyššie od januára 2008.

Snahou Bank of Japan je okrem podpory hospodárstva priblížiť sa stanovenému cieľu, dvojpercentnej inflácii. Jadrová inflácia upravená o vplyv aprílového zvýšenia dane vykázala v septembri rast o jedno percento a naďalej tak spomaľuje svoju rastovú dynamiku (v auguste 1,1 %). K rozšíreniu menového stimulu autorita pristupuje aj s ohľadom na vytýčenú úlohu, posunúť rast cien na úroveň cieľovej hodnoty dvoch percent do apríla 2015.

Aj napriek sviežemu vetru do menovej stimulácie niektorí analytici tvrdia, že súčasné kroky nie sú dostatočné. Dôvodom má byť dodatočný negatívny vplyv ďalšieho zvýšenia spotrebnej dane, tentoraz z 8 % na 10 %, ktoré je naplánované na budúci rok. Aprílové zvýšenie sadzby z 5 na 8 % podľa mnohých stálo v najväčšej miere za kontrakciou japonskej ekonomiky v druhom štvrťroku o anualizovaných 7,1 %. Pre celý tento rok potom Bank of Japan odhaduje reálny rast HDP v roku končiacom marcom 2015 na 0,5 %. Ešte v júli počítala s rastom o 1%.

Súvisiace články

Aktuálne správy