Nálada portugalských spotrebiteľov je najlepšia za vyše 12 rokov

Nálada portugalský spotrebiteľov sa zvýšila druhý mesiac po sebe a je najlepšia za vyše 12 rokov. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Index spotrebiteľskej dôvery v októbri 2014 vzrástol na -24 bodov z -24,6 bodu v septembri, uviedol portugalský štatistický úrad. Index sa tak dostal na najvyššiu úroveň od mája 2002.
Hlavnou príčinou zlepšenia spotrebiteľskej dôvery v septembri a októbri bol nárast optimizmu týkajúci sa vyhliadok finančnej situácie domácností a vývoja ekonomickej situácie v krajine a v menšej miere aj možností sporenia v budúcnosti. Naopak, hodnotenie vývoja situácie na trhu práce sa zhoršilo.
Index ekonomického sentimentu zostal v októbri druhý mesiac po sebe na úrovni 0,7 %, čo je najviac od júla 2008. Index rástol od januára. Dôvera sa zlepšila v portugalskom výrobnom sektore, stavebníctve aj sektore služieb.
Štatistici v separátnej správe oznámili, že maloobchodné tržby v septembri vzrástli tretí mesiac po sebe. Tržby sa medziročne zvýšili o 2 % po 1,5-% raste v auguste. Medzimesačne však klesli o 2,5 % po 2,4-% zvýšení v auguste.
Štatistici okrem toho zverejnili správu o vývoji priemyselnej produkcie, ktorá sa v septembri v medziročnom porovnaní znížila o 1,3 %. Bol to jej prvý pokles od marca. V auguste medziročne vzrástla o 2 %. Produkcia výrobného sektora klesla o 2 % po 3,6-% náraste v auguste.
Medzimesačne priemyselná produkcia v septembri klesla druhý mesiac po sebe, a to o 2,6 %. Produkcia výrobného sektora sa v porovnaní s augustom znížila o 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy