Rusko a západ žijú v iných realitách

, WSJ Foto: SITA

Ruská vláda sa domnieva, že hovorí pravdu. Alebo ľuďom klame. Alebo klame sama sebe.

Keď súkromné ​​lietadlo šéfa spoločnosti Total Christopha de Margerieho narazilo na moskovskom letisku do auta so snežným pluhom, všetko vyzeralo ako tragická nehoda. Ruským televíznym divákom ale bola ponúknutá iná verzia. Podľa jednej z najsledovanejších staníc nie je totiž možné vylúčiť, že za všetkým stojí CIA. Margerie bol koniec koncov jedným z hlavných odporcov sankcií uvalených na Rusko a Washington sa mohol snažiť o jeho umlčanie. Táto situácia ukazuje, že Rusi a ľudia zo západu majú rozdielne názory, ale stále viac veria aj rozdielnym faktom, informuje The Wall Street Journal.

Najviditeľnejšia je to v prípade udalostí na Ukrajine. Pre väčšinu Rusov bol odchod Viktora Janukovyča pučom, ktorý bol organizovaný západom a mal podporu západných politikov. Západ ale verí, že Janukovyč odišiel kvôli tlaku ukrajinskej verejnosti, ktorá požadovala užšie vzťahy so západom. Verzia udalostí, ktorú počujú Rusi, väčšinou pochádzajú od médií, ktoré sú čoraz viac pod kontrolou štátu. Snaží sa zvyšovať popularitu prezidenta Putina, ktorá teraz dosahuje viac ako 80 % aj v Moskve, kde boli voči nemu skôr zdržanliví. Kult Putina rastie a môžeme napríklad počuť, že "útoky na Putina sú útoky na celé Rusko".

Putinova kritika Stanislava Belkovského vedie súčasný vývoj k nasledujúcemu názoru. "Hľadanie ruskej identity je pri konci. Toto hľadanie začalo po rozpade Sovietskeho zväzu a teraz je jasné, že identitou Ruska je Vladimír Vladimirovič Putin." Ruské konšpiračné teórie ale nie sú ničím novým. Už skôr sa v tejto krajine hovorilo o tom, že Spojené štáty vlákal Sovietsky zväz do invázie v Afganistane, že Washington vyvolal kolaps cien ropy v osemdesiatych rokoch, aby zničil ZSSR. Nové sankcie sú potom v tomto duchu vnímané ako snaha o zmenu režimu v Rusku.

Robert Skidelsky z University of Warwick sa domnieva, že opísaná situácia môže mať tri príčiny. Buď sa ruská vláda domnieva, že hovorí pravdu, alebo ľuďom klame, alebo klame sama sebe. Bývalý ruský minister zahraničia Igor Ivanov ale hovorí  hlavne o tom, že medzi západom a Ruskom zmizla dôvera. Bez nej dochádza k tomu, že čokoľvek, čo druhá strana urobí, je vnímané ako nepriateľský krok. Ivanov preto navrhuje vytvorenie "kontaktnej skupiny", ktorá by spojila zástupcov z Ruska, Ukrajiny, USA, Poľska, Nemecka, Francúzska a Veľkej Británie a riešila by vývoj na Ukrajine. Podobné kontakty sú nutné medzi západom a Ruskom kvôli islamským radikálom. Ivanov ale nie je príliš veľkým optimistom. Podľa neho je teraz celá situácia veľmi osobná a ani na jednej strane nie je dostatočná politická vôľa k podobnému kroku.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy