Skončí najkontroverznejšia regulácia EÚ: V marci nás čaká mliečna apokalypsa!

, iDnes Foto: SITA

V marci budúceho roka sa otvorí priestor na zlacnenie mlieka. Skončia obmedzenia produkcie v jednotlivých krajinách EÚ a vyššia výroba môže viesť k nižším cenám pre spotrebiteľov. Producenti mlieka sa obávajú, že trh zaplaví mlieko z Nemecka.

Na rozdiel od vyznávačov teórií o konci sveta, majú producenti mlieka jasno. "Mliečny armagedon" nastane 1. apríla budúceho roka. Aj tak totiž nazývajú niektorí chovatelia zrušenie mliečnych kvót, jedného z najkontroverznejších regulačných opatrení Európskej únie, ktoré sa definitívne skončí o päť mesiacov.

Kvôli zrušeniu systému obmedzení, ktoré jednotlivým štátom stanovuje koľko mlieka môžu vyprodukovať, sa chovatelia dojníc obávajú nadprodukcie mlieka v Európe a prepadu výkupných cien. To môže síce znamenať priestor pre zlacnenie mlieka pre koncových zákazníkov, časť poľnohospodárov však varuje pred zaplavením trhu surovinou z Nemecka alebo Holandska a následným úpadkom domácich chovov. Nemeckí chovatelia sa na koniec opatrení už teraz dôsledne pripravujú, niektoré firmy postupne navyšujú kapacitu stád, aby mohli ísť s produkciou hore.

Potvrdzujú to aj údaje zo Spolkového štatistického úradu z mája tohto roka, kedy bolo v Nemecku 4,3 milióna mliečnych kráv, čo je o percento viac ako na jeseň 2013. Podľa úradu je pritom nárast chovov prekvapivý. V posledných troch rokoch totiž v Nemecku kráv ubúdalo s tým, ako sa zvyšovala úžitkovosť a nebolo potrebné chovať také množstvo. "Výrobcovia mlieka navyšujú stáda v súvislosti s koncom mliečnych kvót na jar 2015. Berú pritom do úvahy, že ešte stále platné kvóty prekročia a budú musieť zaplatiť pokuty," poukazujú na súvislosť štatistici Spolkového štatistického úradu.

Cena mlieka už teraz klesá, údajne kvôli vplyvu ruských sankcií, v rámci únie to je už asi o tri eurocenty. To je dobrá správa pre zákazníkov. Od apríla, kedy výkupné ceny začali klesať, sa znížili aj ceny v maloobchode.

Aby Európska únia zmiernila vplyv ukončenia kvót na výrobcov mlieka, prijala niekoľko opatrení. Jedným z nich je možnosť pre poľnohospodárov združovať sa v odbytových organizáciách, cez ktoré ovládnu až 33 percent trhu s mliekom. Združenie dodávateľov s takýmto podielom by malo veľkú silu a mohlo by výrazne ovplyvniť cenu. Odborníci ale tvrdia, že poľnohospodári by sa mali začať medzi sebou viac združovať bez akýchkoľvek zásahov. Nikto by ich do toho nemal nútiť.

Nižšia cena môže podporiť aj zvýšenie spotreby mlieka. Hlavne ak veríme jednej z najznámejších „právd“ o mlieku, a síce, že pitie mlieka posilňuje kosti. Najnovšia štúdia ale ukazuje opak.

Čím viac kravského mlieka ľudia pijú, tým viac rastie pravdepodobnosť zlomeniny, alebo dokonca smrti. Ženy, ktoré vypili tri alebo viac pohárov mlieka denne počas 20 ročnej štúdie, zomierali častejšie než tie, ktoré počas sledovaného obdobia vypili len jeden pohár s objemom 200 ml. Riziko smrti u mužov bolo nižšie, tí, čo uviedli tri poháre denne mali o 10 percent vyššiu pravdepodobnosť úmrtia počas štúdie. "Sú to provokatívne zistenia, ja viem, ale sú to fakty," povedal Karl Michaëlsson z Uppsala University vo Švédsku, ktorý výskumný tím viedol. "Dôležité je množstvo, ak budete piť len malé množstvo, nie je žiadny problém." Michaëlsson hovorí, že najviac pravdepodobné vysvetlenie je zápal spôsobený galaktózou. Ide o produkt rozpadu laktózy, hlavného cukru v mlieku. Čím viac mlieka ľudia pili, tým viac mali v moči zápalové molekuly. Navyše, čím viac ženy jedli syry a jogurty, tým klesala pravdepodobnosť zlomeniny alebo úmrtia. To podporuje hypotézu zápalu, pretože mliečne výrobky obsahujú oveľa menej laktózy a galaktózy, než samotné mlieko.

Súvisiace články

Aktuálne správy