Kurz dolára voči euru v stredu stagnoval

Svetové devízové trhy - euro, dolár, švédska koruna, nórska koruna, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Kurz dolára voči euru v stredu stagnoval“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v štvrtom odseku

LONDÝN 29. októbra (SITA, Reuters) – Dolár bol v stredu voči euru na stabilnej úrovni, keďže investori sústredili svoju pozornosť na výsledky dvojdňového zasadnutia amerického Federálneho rezervného systému (Fed). Analytici a obchodníci totiž očakávajú signál od centrálnej banky USA, že úrokové sadzby pravdepodobne nezvýši skôr ako v polovici roka 2015. Kurz švédskej koruny sa voči doláru ustálil po tom, ako v utorok oproti doláru klesol na štvorročné minimum, keďže centrálna banka Švédska prekvapila investorov znížením úrokov na nulu.

Nórska koruna sa voči doláru v európskom obchodovaní prepadla na štvormesačné minimum po správe, podľa ktorej nezamestnanosť v krajine vzrástla a spotreba klesla. To zvyšuje očakávania, že tamojšia centrálna banka by mohla nasledovať Švédsko v znižovaní úrokových sadzieb.

Spoločná európska mena zostala voči doláru na stabilnej úrovni 1,2735 USD/EUR, čo je blízko týždňového maxima 1,2765 USD/EUR, ktoré dosiahla v utorok. Nórska koruna klesla voči euru o 0,6 % na 8,4754 NOK/EUR. Dolár sa voči nórskej korune stabilizoval na úrovni 7,3454 NOK/USD. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, bol tiež stabilný na úrovni 85,377 bodu.

Investori v strednej a východnej Európe tiež čakali na vyjadrenie Fed-u o tom, či sprísni svoju menovú politiku. V prípade, že by Fed v súlade s očakávaniami analytikov naznačil, že prísnejšia menová politika nie je do polovice roka 2015 pravdepodobná, mohlo by to podporiť aktíva v regióne. Poľský zlotý do 11:36 SEČ klesol o 0,19 % na 4,225 PLN/EUR a maďarský forint oslabil o 0,16 % na 309,00 HUF/EUR. Česká koruna však stúpla o 0,04 % na 27,780 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy