Najjednoduchšie sa podniká v Singapure, Slovensko sa umiestnilo na 37. mieste

Vyplýva z aktuálneho rebríčka Svetovej banky (SB) Doing Business 2015.

Najjednoduchšie sa podniká v Singapure, vyplýva z aktuálneho rebríčka Svetovej banky (SB) Doing Business 2015. Slovensko sa spomedzi 189 krajín umiestnilo na 37. mieste. Informovala o tom SB.
Za Singapurom nasledujú Nový Zéland, Hongkong a Dánsko, ktoré je na štvrtom mieste najlepšie umiestnenou krajinou. Piata je Južná Kórea, šieste Nórsko, siedme USA, ôsma Británia, deviate Fínsko a desiata Austrália.
Slovensko sa umiestnilo na 37. mieste, predbehlo tak napríklad Česko (44) alebo Maďarsko (54). Zo susedných krajín sa Rakúsko umiestnilo na 21. mieste a Poľsko na 32. mieste.
SB ocenila, že Slovensko uľahčilo založenie firmy. Znížil sa totiž "čas potrebný na registráciu na súde a odstránila sa potreba (a tým aj poplatky) overenia podpisu u notára", uvádza sa v správe SB. Banka tiež pozitívne kvitovala nový zákon o ochrane osobných údajov.
SB pri zostavovaní tohtoročného rebríčka používala novú metodológiu v rámci ktorej posudzoval 10 kritérií, ako sú založenie firmy, získanie prístupu k elektrickej sieti, získanie stavebného povolenia, zápisu nehnuteľnosti do katastra alebo vymáhateľnosť kontraktov. V minuloročnom rebríčku upravenom podľa novej metodológie sa Slovensko umiestnilo na 35. mieste.

Súvisiace články

Aktuálne správy