Krach firmy: Kto príde o všetko a kto zarobí

, E15 Foto: SITA

Keď nastane nemilá udalosť v podobe bankrotu firmy, obetí je mnoho. Nie každý však utrpí rovnakú stratu. Niekto príde o všetko, kým iný dokonca zarobí.

Najvyššie riziko nesú akcionári. Tí sú zvyčajne poslední v rade. Môžu existovať špeciálne emisie, ktoré sú medzi sebou nadradené alebo podradené, ale platí, že akcionár trpí najviac. V prípade bankrotu akcionár väčšinou prichádza o všetko, teda o celú hodnotu svojho podielu. Ako príklad môže poslúžiť jeden z najväčších bankrotov v histórii – firma Enron.

Ďalší v rade sú držitelia nezabezpečených dlhopisov a pôžičiek, teda tí, ktorí sa rozhodli bankrotujúcej firme, v čase kedy ešte bola pravdepodobne zdravá, požičať a nevyžadovali zaistenie. Táto skupina nemusí nutne prísť o všetko, ale väčšinou čelí krutým stratám rádovo v  desiatkach percent.

Zamestnanci sú tiež ohrozenou skupinou. Pokiaľ po rozpredaji majetku a vyplatení starších záväzkov nezostáva v pokladni už ani cent, zamestnanci môžu odísť naprázdno, bez vyplatenia aktuálne dlžných výplat. Zároveň so zamestnancami bojujú o svoje peniaze dodávatelia, ktorí pred bankrotom odberateľa nie sú nijak špeciálne chránení. V prípade zamestnancov sa začínajú problémy firmy objavovať v znižovaní miezd a končia celkovým nezaplatením. U dodávateľov je škála od tlaku na predĺženie doby splatnosti až po nezaplatenie.

Zaistení veritelia, teda tí, čo firme požičali proti nejakej zástave, sú na tom pri bankrote firmy s majetkom relatívne dobre. Preto požadovaný výnos u takýchto dlhopisov je nižší ako u tých nezabezpečených, a to často aj o niekoľko percent.

Štát na bankrote firmy neprerobí priamo nič, pokiaľ vo firme zostáva aspoň nejaký realizovateľný majetok. Záväzky na zdravotnom a sociálnom poistení a dane sú veľmi vysoko na zozname vyplácaní. Nepriama strata pre štát pramení z toho, že prepustení rozširujú rad nezamestnaných a sú príťažou pre štátny rozpočet, ale to už je vedľajší efekt.

Absolútnym víťazom bankrotu firiem sú externí právnici. Tí dostanú zaplatené všetko a ako je u právnikov zvykom, celkom štedro. Nie je dôvod, aby na nich niekto šetril, právnici by ale nemali mať motiváciu ani dôvod aby sa na organizácii bankrotu firmy podieľali.

Súvisiace články

Aktuálne správy