Švédsko znížilo sadzby na nulu

Švédska centrálna banka uviedla, že vzhľadom na pretrvávajúcu hrozbu deflácie menovú politiku sprísni najskôr v polovici roka 2016

Švédska centrálna banka v utorok prekvapujúco znížila úrokové sadzby na nulu a uviedla, že vzhľadom na pretrvávajúcu hrozbu deflácie menovú politiku sprísni najskôr v polovici roka 2016. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali, že základná repo sadzba klesne na 0,10 %. Krok centrálnej banky zrazil švédsku korunu na štvorročné minimum voči americkému doláru a štvormesačné dno voči euru. Centrálna banka zároveň zlepšila výhľad tohtoročného rastu ekonomiky na 1,9 % zo skoršie prognózovaných 1,7 %. V budúcom roku očakáva posilnenie výkonu ekonomiky o 2,7 % namiesto pôvodne odhadovaných 3 %.

„Švédska ekonomika je pomerne silná a ekonomická aktivita sa ďalej zlepšuje. Inflácia je ale príliš nízka,“ uviedla centrálna banka vo vyhlásení. Úrokové sadzby sa v súčasnosti nachádzajú nižšie ako na vrchole globálnej finančnej krízy v roku 2009, kedy sa švédska ekonomika zmenšila o 5 %. Banka sadzby znižovala postupne od roku 2011, kedy sa nachádzali na úrovni 2 %. Švédska jadrová medziročná inflácia v septembri posilnila iba o 0,3 %, čo je hlboko pod cieľovou hodnotou 2 %, ktorú si naplánovala centrálna banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy