Za sex s prostitútkou v Rusku: Pokuta, väzenie, alebo svadba

, Russia Today Foto: SITA

Nové pravidlá pre prostitúciu v Rusku chce presadiť jedna z petrohradských radných. Sex za peniaze chce po novom trestať pokutami pre zákazníkov. Tí sa môžu plateniu vyhnúť, ak sa s danou prostitútkou oženia. Informoval o tom web Russia Today.

Klientom prostitútok by podľa návrhu Oľgy Galkinovej hrozila pokuta od štyroch do desať tisíc rubľov, druhým variantom je päťdňové väzenia. Postih by bol vyšší, ak by zákazník vedel, že je žena k prostitúcii prinútená. Potom musí zaplatiť 50 až 100 tisíc rubľov, alebo stráviť vo väzení desať až pätnásť dní.

Zaujímavý je spôsob, akým sa môžu sexuchtiví klienti trestom vyhnúť. Galkinová totiž ponúka hriešnikom vykúpenie. Kto nechce pykať vo väzení alebo platiť, môže sa podľa návrhu zákona "oženiť s osobou, ktorá sexuálne služby ponúka". Ak návrh prejde petrohradskou radnicou, bude o ňom rokovať parlament a mohol by teda platiť na celom území Ruska.

Oľga Galkinová považuje za najdôležitejšiu myšlienku návrhu, že zodpovednosť za sex prostitútkou nesie klient sám. Argumentuje skúsenosťami z Fínska, Nórska, Švédska alebo Islandu, ktoré vďaka tomuto princípu dokázali znížiť výskyt prostitúcie. Právny experti tento krok schvaľujú, avšak varujú pred tým, že v praxi bude ťažké zhromaždiť dôkazy, ktoré by dosvedčili trestný čin.

Galkinová súhlasí s tým, že návrh je kontroverzný, a je s tým spokojná. Jej cieľom je totiž vyvolať verejnú diskusiu o prostitúcii a prispieť tým k riešeniu problému.

Súvisiace články

Aktuálne správy