Ktoré banky by nevydržali dlhšiu recesiu, tu je zoznam

, ČTK Foto: SITA

Hĺbkovou kontrolou neprešlo 25 bánk zo skoro 130 testovaných finančných domov v eurozóne. Dohromady im chýbal kapitál v celkovej výške 25 miliárd eur. Najhoršie dopadli banky v Taliansku, Grécku a na Cypre.

Európska centrálna banka (ECB) a Európsky bankový úrad zakladali svoje hodnotenie na stave bankových súvah ku koncu roka 2013. Pri takzvanej kontrole kvality aktív zisťovala, či si preverované banky nechali bokom dosť kvalitného kapitálu. Dvanásť z 25 bánk, ktoré testami neprešli, si podľa ECB od konca minulého roka chýbajúci kapitál, dohromady 15 miliárd eur, obstarali. Zvyšných 13 bankových domov teraz bude mať dva týždne na to, aby ECB oznámili, ako plánujú chýbajúce finančné prostriedky v celkovom objeme desať miliárd eur získať. Týchto 13 bánk podľa agentúry AP zahŕňa grécku Eurobank a National Bank of Greece (NBG), cyperskou Hellenic Bank of Cyprus, talianskej firmy Monte dei Paschi di Siena, Banca Carige, Banca Popolare di Milano a Banco Popolare di Vicenza, francúzsko-belgickú Dexia, rakúskou Österreichische Volksbank Verbund, írsku permanent TSB, portugalskú Banco Comercial Portugues a slovinskej banky Nova Ljubljanska Banka a Nova kreditnej banky Maribor.

Najväčší kapitálovú dieru – 2,1 miliardy eur – musí zalepiť tretia najväčšia talianska banka a zároveň najstaršia banka na svete, Monte dei Paschi di Siena.

Zoznam bánk, ktoré neuspeli v hĺbkovej previerke:    

Eurobank (Grécko)    

Monte dei Paschi di Siena (Taliansko)    

National Bank of Greece (Grécko)     

Banca Carige (Taliansko)

Cooperative Central Bank (Cyprus)

Banco Comercial Portugues (Portugalsko)

Bank of Cyprus (Cyprus)

Oesterreichischer Volksbanken-Verbund (Rakúsko)

permanent TSB (Írsko)

Veneto Banca (Taliansko)

Banco Popolare (Taliansko)

Banca Popolare di Milano (Taliansko)

Banca Popolare di Vicenza (Taliansko)

Piraeus Bank (Grécko)

Credito Valtellinese (Taliansko)

Dexia (Belgicko)

Banca Popolare di Sondrio (Taliansko)

Hellenic Bank (Grécko)

Münchener Hypothekenbank (Nemecko)

AXA Bank Europe (Belgicko)

C.R.H. – Caisse de Refinancement de l'Habitat (Francúzsko)

Banca Popolare dell'Emilia Romagna (Taliansko)

Noba Ljubljanska banka (Slovinsko)

Liberbank (Španielsko)

Nova Kreditné Banka Maribor (Slovinsko)


 

V Nemecku neúspech zaznamenala iba Münchener Hypothekenbank. Tá už ale imanie podľa nemeckej centrálnej banky a regulátora BaFin v priebehu roka posilnila, a zaznamenané kapitálové medzery sa jej teda podarilo odstrániť. V Belgicku neuspela aj AXA Bank Europe, čo je belgická banková odnož francúzskej poisteneckej skupiny AXA.

Podľa belgickej centrálnej banky ale nebude potrebovať ďalšie opatrenia na zvýšenie kapitálu. Požiadavky kontrolórov ECB splnili všetky francúzske banky s výnimkou vydavateľa krytých dlhopisov Caisse de Refinancement de l'Habitat, ktorý už podnikol kroky, aby svoju súvahu posilnil.

Druhým pilierom hodnotenia boli takzvané záťažové testy. Pri nich sa skúmalo, ako by súvahy bánk ustáli prípadné finančné šoky. ECB v tomto prípade spolupracovala s Európskym bankovým úradom (EBA), ktorý preveroval kondíciu 123 bánk, vrátane niekoľkých finančných domov z krajín mimo menovú úniu.

Cieľom testov bolo obnoviť dôveru v bankový systém, o ktorého zdravie sa od finančnej krízy neprestalo pochybovať. Viceprezident ECB Vítor Constâncio vo vyhlásení poznamenal, že kontrola kvality aktív bola "dosť prísna". Výsledky podľa neho zaručujú, že ekonomickému oživovaniu nebudú do budúcnosti prekážať obmedzenia na strane ponuky úverov.

Súvisiace články

Aktuálne správy