DIW kritizuje rozhodnutie vlády v Berlíne, že nebude robiť nové dlhy

Nemecký inštitút pre hospodársky výskum (DIW) kritizuje rozhodnutie vlády v Berlíne, ktorá v snahe nevytvárať nové dlhy oznámila, že si na budúci rok nepožičia na trhoch žiadne peniaze. Ale DIW pripomína, že investície do infraštruktúry môžu pomôcť nemeckej ekonomike zvýšiť tempo jej rastu. Informovala o tom agentúra DPA.
„Čierna nula je fatálnym signálom pre nemecké firmy a európskych susedov,“ vyhlásil šéf DIW Marcel Fratzscher pre najnovšie vydanie časopisu Wirtschaftswoche.
Na kancelárku Angelu Merkelovú tlačia aj členovia vládnej koalície. Chcú, aby sa vzdala plánu na vyrovnaný rozpočet v nasledujúcom roku, ktorý znamená žiadny nový dlh, a namiesto toho podporila rast ekonomiky. Dôvodom sú obavy, že by sa najväčšie európske hospodárstvo mohlo prepadnúť do recesie.
Minister hospodárstva Sigmar Gabriel však minulý týždeň odmietol zmenu prísnej fiškálnej politiky napriek tomu, že vláda musela revidovať smerom nadol odhad rastu ekonomiky v tomto aj v nasledujúcom roku. Kabinet najnovšie očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka tento rok stúpne o 1,2 % namiesto o 1,8 %, a v roku 2015 sa zvýši o 1,3 %, a nie o pôvodne dohadované 2 %. Dôvodom je slabnúci výkon hospodárstva eurozóny a napäté vzťahy s Ruskom pre krízu na Ukrajine.
„Produkujeme menej, ako sme v skutočnosti schopní a máme medzeru v investíciách,“ povedal Fratzscher pre Wirtschaftswoche.
Podľa neho je toto presne situácia, keď by mal štát zasiahnuť. Odhaduje, že spolková vláda by mohla investovať do infraštruktúry 15 až 20 miliárd eur bez toho, aby porušila tzv. dlhový strop.
Kabinet si však počas dlhovej krízy v eurozóne dal za cieľ, že postupne prejde na vyrovnaný rozpočet. Ten by chcel dosiahnuť už na budúci rok, prvýkrát od roku 1969.
Nemecko pritom čelí aj tlaku partnerov v eurozóne, najmä Francúzska a Talianska, ktoré žiadajú Berlín, aby viac podporil rast hospodárstva, čo pomôže nielen Nemecku, ale aj celej eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy