Falošné faktúry v Taliansku: Polícia odhalila daňové úniky za 1,7 miliardy eur

, ČTK Foto: SITA

Talianska polícia zasiahla proti sieti firiem, ktoré podozrieva, že zaviedli systém falošných faktúr. Od roku 2001 sa tak vraj dopustili daňových únikov za viac ako 1,7 miliardy eur.

"Nelegálna činnosť viedla v priebehu rokov k škodám, ktoré pre štát presahujú sumu 1,7 miliardy eur," oznámila talianska finančná polícia vo svojom vyhlásení.

Systém, ktorý vraj vymysleli dvaja rímski podnikatelia, tvorili falošné faktúry vydávané sprostredkovateľskými podnikmi za subdodávateľské služby v oblasti bezpečnosti a upratovania priemyselných priestorov. Kvôli falošným faktúram končili veľké sumy peňazí na kontách firiem založených výhradne na tento účel. Po ich vytunelovaní boli sumy prevedené na iné kontá v San Maríne či vo Švajčiarsku, tieto firmy vyhlásili bankrot a následne boli nahradené novými spoločnosťami.

Podľa polície sa na podvode podieľalo v rôznej miere celkom 62 ľudí. Úrady tiež zhabali majetok a ďalšie aktíva v hodnote viac ako 100 miliónov eur. Je medzi nimi viac než stovka nehnuteľností a niekoľko stoviek aktívnych bankových účtov. Na odhalení podvodu pracovalo asi 70 policajtov.

Súvisiace články

Aktuálne správy