Výstavba nových domov aj počet povolení v USA v septembri stúpli

Výstavba nových domov v USA i počet vydaných povolení na výstavbu domov v septembri vzrástli. To signalizuje, že trh s bývaním v USA pokračuje v zotavovaní, čo je zase známkou, že americká ekonomika naberá na sile. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že v septembri sa začalo v Spojených štátoch stavať 1,02 milióna bytových a rodinných domov, o 6,3 % viac ako v rovnakom mesiaci minulého roka.
Na porovnanie, v auguste sa v USA začalo stavať 957.000 domov. Analytici pritom očakávali, že v septembri začnú americkí stavbári s výstavbou 1 milióna domov.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že v rámci začatia výstavby nových domov v USA sa počet rozostavaných rodinných domov minulý mesiac zvýšil medziročne o 1,1 % a bytových domov o 16,7 %.
Aj počet vydaných stavebných povolení v septembri stúpol, medziročne o 1,5 % na 1,02 milióna povolení. To je ale slabší výsledok, ako predpovedali analytici, ktorí očakávali, že úrady vydajú v septembri 1,03 milióna stavebných povolení.

Súvisiace články

Aktuálne správy