Laureát Nobelovej ceny: Do bankovej únie nesmú zasahovať vlády

, ČTK Foto: SITA

Francúzsky ekonóm Jean Tirole, ktorý v pondelok dostal Nobelovu cenu za ekonómiu, sa vyslovil za vznik európskej bankovej únie, do ktorej by podľa neho vlády nesmeli zasahovať.

"Musí sa to stať na európskej úrovni a vlády nesmú zasahovať do ochranárskej regulácie, pretože vlády majú svoje vlastné ciele, ktoré by mohli vyvolať veľmi závažné problémy pre banky," vyhlásil Tirole. "Musia ale byť nezávislé, aby mohli intervenovať," dodal.

Krajiny EÚ pozvoľna plánujú vznik európskej bankovej únie, ktorá má chrániť európsky bankový sektor pred budúcimi krízami. Táto únia má zahŕňať jednotný dohľad nad bankami, spoločné pravidlá pre poistenie bankových vkladov a mechanizmus pre záchranu a prípadné uzatváranie bánk, ktoré sa dostanú do existenčných ťažkostí.

Má ísť o jeden z pilierov ekonomickej stability EÚ, ktorá už v reakcii na globálnu finančnú krízu z rokov 2007 až 2009 zaviedla aj európsky záchranný mechanizmus ESM a fiškálny pakt. Kým záchranný mechanizmus slúži pre poskytovanie pomoci štátom eurozóny, ktoré sa dostali do problémov so splácaním svojich záväzkov, fiškálny pakt zase predstavuje záväzok európskych štátov hospodáriť tak, aby nevytvárali nové dlhy.

Šesťdesiatjedenročný Tirole, ktorý sa zaoberá napríklad metódami štátnej regulácie rôznych sektorov, od telekomunikácií po bankovníctvo, získal cenu za analýzu trhovej sily a regulácie trhu. Jeho výskum ukázal, že reguláciu je potrebné starostlivo prispôsobovať špecifickým podmienkam v jednotlivých odvetviach. Takýto postup je podľa neho vhodnejšie ako všeobecná regulácia, napríklad stanovovanie cenových stropov, ktoré podľa neho môže priniesť viac škody ako úžitku.

Tirole, ktorý v roku 2003 predstavil návrh reformy francúzskeho pracovného trhu, ktorý ale žiadna vláda odvtedy nebrala do úvahy, dnes podotkol, že situácia vo Francúzsku je teraz katastrofálna. Podobne ako pred 11 rokmi sa vyslovil pre dereguláciu pracovného trhu a zotretie rozdielov medzi zmluvami na dobu neurčitú a na dobu určitú. Podľa neho práve prílišná ochrana práv pracujúcich nie je potom zabezpečovaná pre tých, ktorí sa zamestnancami ešte len stávajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy