Zákon o EIA upraví aj výmenu pozemkov v národných parkoch

Možnosti výmeny pozemkov v národných parkoch, napríklad aj vo Vysokých či Nízkych Tatrách, sa upravia. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž dnes pri hlasovaní o novele zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA) odobrili aj pozmeňujúci návrh z dielne poslancov Smeru-SD. Ten sa zaoberá aj zámenou pozemkov.
Podľa ministerstva životného prostredia má pozmeňovací návrh vyriešiť problém s celistvosťou územia a následným určovaním stupňov ochrany vo Vysokých či Nízkych Tatrách. Aby neboli vysokohorské oblasti rozdrobené, keďže ich vlastnia rôzni majitelia, ale aby všade platil rovnaký stupeň ochrany. Tento problém podľa rezortu súvisí s pripravovanou zonáciou národných parkov.
Pozmeňujúci návrh kritizoval najmä opozičný poslanec z Mosta-Híd Zsolt Simon. Podľa neho je robený v prospech finančnej skupiny J&T, keďže uvádza do praxe právny rámec vhodný na to, aby bolo možné zameniť pozemky vo Vysokých Tatrách, ktoré sú vo štvrtom a piatom stupni ochrany.
Takéto pozemky vlastní v Tatrách aj finančná skupina J&T a už minulý rok podľa Simona avizovala, že ich plánuje zameniť. Nemôže ich totiž nijako využívať a ani štát jej za ne nemusí nič platiť. Na druhej strane ale štát vlastní pozemky tam, kde má skupina lyžiarske svahy. Keby sa tieto pozemky zamenili, finančníci by štátu už nemuseli platiť nájom. „Len doteraz na to právny rámec nebol, dnes sa ten právny rámec touto novelou vytvára,“ konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii Simon.
Spoločnosť Tatry Mountain Resorts (TMR), ktorá patrí do skupiny J&T a vlastní viaceré turistické centrá, v reakcii na vyjadrenia poslanca Simona uviedla, že nemala a nemá záujem ovplyvňovať novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie kvôli zámene spomínaných pozemkov. „Samotný súhlas na zámenu pozemkov vo Vysokých a Nízkych Tatrách TMR má a legislatíva jej to umožnila,“ zdôraznila hovorkyňa firmy Zuzana Fabianová.
Poslanec Simon podľa jej slov asi nemá dostatočné informácie, pretože TMR už rozhodnutie na zámenu pozemkov má ešte z roku 2009, podpísané vtedajším ministrom pôdohospodárstva Vladimírom Chovanom. „Podľa odbornej komisie, ktorá sa už v minulosti vyjadrovala pre média k tejto téme, ako napríklad Juraj Lukáč z VLKa, je táto zámena aj v súlade s predstavou Lesochranárskeho zoskupenia,“ dodala Fabianová. Spoločnosť má podľa nej stále záujem zameniť pozemky vo Vysokých a Nízkych Tatrách so štátom.

Súvisiace články

Aktuálne správy