Euro oproti doláru výrazne oslabilo

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, britská libra, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Euro oproti doláru výrazne oslabilo,“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 14. októbra (SITA, Reuters) – Spoločná európska mena v utorok stratila takmer celý svoj jednopercentný pondelkový rast oproti doláru. Dôvodom bol neočakávane prudký pokles priemyselnej produkcie eurozóny aj zhoršenie dôvery nemeckých investorov. Euro voči doláru kleslo na 1,2640 USD/EUR. „Dolár teraz nebude posilňovať pre očakávania, že sa zvýšia úrokové sadzby v USA, ide skôr o to, že je pre ľudí bezpečným útočiskom,“ povedal Graham Davidson, obchodník National Australia Bank v Londýne.

Kurz dolára oproti jenu sa v podstate nezmenil a bol na úrovni 106,96 JPY/USD, keďže japonská mena je ďalším bezpečným útočiskom kapitálu v časoch ekonomického stresu. Britská libra však voči doláru v porovnaní s predošlým dňom oslabila o 0,9 % na 1,5940 USD/GBP, čiže sa dostala na jedenásťmesačné minimum.

Maďarský forint a poľský zlotý v utorok oproti spoločnej európskej mene oslabili, ale česká koruna mierne posilnila. Forint si do 14:42 SELČ odpísal 0,37 % a klesol na 306,650 HUF/EUR a zlotý oslabil o 0,23 % na 4,201 PLN/ER. Česká koruna si však prilepšila o 0,01 % na 27,545 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy