Dijsselbloem vyzýva Nemecko na posilnenie investícii

Šéf skupiny ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup) Jeroen Dijsselbloem vyzýva Nemecko na zvýšenie investícií do výskumu a vývoja, vzdelávania, do ciest a digitálnej infraštruktúry

Nemecko by malo zvýšiť investície do infraštruktúry, výskumu a vzdelávania. Myslí si to šéf skupiny ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup) Jeroen Dijsselbloem. Svojim stanoviskom tak posilnil hlasy kritizujúce neochotu Nemecka pristúpiť k stimulačným opatreniam.

Nemecko je pod medzinárodným tlakom za to, že drží rozpočet na uzde v čase, keď sú úrokové sadzby nízke, pričom má problémy ekonomika eurozóny aj Nemecka. Podľa Dijsselbloema by malo Nemecko viac investovať do ciest, digitálnej infraštruktúry, vzdelávania a výskumu a tiež by malo viac investícií smerovať do výskumu a vývoja. Tieto informácie v pondelok priniesli noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Nemecko by malo byť ostražité, aby ostalo konkurencie schopné. Nemôžete sa so spokojnosťou obzerať za seba na reformy, ktoré ste urobili pred rokmi,“ povedal Dijsselbloem. Narážal tak na reformu nemeckého trhu práce, ktorú Gerhard Schröder, predchodca kancelárky Angely Merkelovej, urobil medzi rokmi 1998 a 2005. Zamestnávanie a prepúšťanie pracovníkov sa v krajine stalo jednoduchším.

Súvisiace články

Aktuálne správy