Dolár oslabil oproti jenu aj voči euru

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Dolár oslabil oproti jenu aj voči euru“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 9. októbra (SITA, Reuters) – Dolár vo štvrtok oslabil. Záznam z ostatného zasadania amerického Federálneho rezervného systému (Fed) totiž spôsobil, že mnohí investori dospeli k záveru, že zvýšenie úrokov v USA treba očakávať neskôr. Výnosy z amerických štátnych dlhopisov po zverejnení záznamu výrazne klesli, pretože trh neočakáva skoršie zvýšenie úrokov ako v septembri 2015. Predtým trh predpokladal rast úrokov v júni budúceho roka.

Dolár na obchodovacej platforme EBS oproti jenu klesol o 0,5 % na 107,55 JPY/USD, čiže najnižšie od polovice septembra. Euro voči doláru stúplo na 1,2791 USD/EUR, čiže najvyššie za dva týždne. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, oslabil o 0,3 % na 84,937 bodu.

Obsah záznamu z ostatného zasadania centrálnej banky USA, ktorý signalizuje, že Fed sa nebude ponáhľať so zvýšením úrokov, vyvolal rast stredoeurópskych aktív. Väčšia ochota riskovať posunula kurz maďarského forintu voči euru na 15-týždňové maximum. Do 14:27 SELČ forint stúpol o 0,36 % na 306,050 HUF/EUR. Posilnili aj poľský zlotý a česká koruna. Zlotý vzrástol o 0,27 % na 4,174 PLN/EUR a koruna stúpla o 0,1 % na 27,470 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy