Jeseň v Tatrách praje kongresovému turizmu, hory navštevujú i seniori

Hoci sa letná turistická sezóna vo Vysokých Tatrách už skončila, nedá sa povedať, že by sa Tatry vyľudnili. V jesennom období, ktoré je typické stabilným počasím, chodia do hôr prevažne seniori a rodiny s malými deťmi, ktoré ešte nechodia do školy. Zároveň je jeseň podľa výkonnej riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lenky Maťašovskej ideálna na tzv. kongresový turizmus.
„Ceny pobytov sú podstatne nižšie ako počas letnej sezóny, čo vyhovuje práve seniorom, ktorí chodia v párikoch, s vnúčatami alebo samostatne,“ objasnila Maťašovská. Hlavne cez týždeň sa však klientela v hoteloch mení, prevažujú firmy, ktoré v Tatrách organizujú kongresy, školenia, či iné stretnutia so zamestnancami a partnermi. Prichádzajú väčšie firmy s účasťou 100 a viac ľudí, ale aj menšie s 20 až 30 zamestnancami.
„Najväčší úspech v tomto smere žnú hotely, ktoré majú vlastné kongresové centrá, vo veľkej výhode sú tie ubytovacie zariadenia, ktoré majú niekoľko kongresových sál, väčších či menších a vedia si vyskladať počas dňa alebo týždňa aj viacero firiem,“ zdôraznila Maťašovská. Tatry v tomto smere objavili okrem domácich spoločností a štátnych ministerstiev aj zahraničné firmy najmä z oblastí telekomunikácií, farmácie, priemyslu a pod.
Hotely podľa Maťašovskej prázdne nie sú, vyťaženosť ubytovacích zariadení je aj na úrovni 100 %, pokiaľ ich obsadí jedna firma naplno. Inak je obsadenosť okolo 50 % až 70 %, vždy sa zvýši s blížiacim sa víkendom. Stále prevažujú domáci návštevníci, ktorí tvoria asi 60 % hostí, nasledujú Poliaci, Česi a ďalšie zahraničné krajiny. Najviac ľudí sa pohybuje v Starom Smokovci, Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese, kde je kongresových hotelov najviac.
„Do konca októbra je ešte jesenná sezóna, po skončení jesenných prázdnin v novembri idú lanovky do technickej údržby, rovnako hotely prichádzajú do režimu opráv a menších rekonštrukcií,“ objasnila Maťašovská. Zimnú internetovú stránku spúšťa OOCR 1. novembra a v polovici novembra začne s aktivitami na zahraničných trhoch. Od 3. do 6. novembra sa zúčastnia zástupcovia OOCR aj na najväčšom veľtrhu cestovného ruchu WTM (World Travel Market) Londýn, kde bude prezentované okrem iného aj nové letecké spojenie Poprad – Londýn.

Súvisiace články

Aktuálne správy