Nemecký export sa prepadol najviac za päť a pol roka

Podľa sezónne prispôsobených údajov štatistického úradu export v auguste v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesol o 5,8 %

Nemecký export v auguste prudko oslabil. Podľa sezónne prispôsobených údajov, ktoré zverejnil štatistický úrad krajiny, v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesol o 5,8 % a zaznamenal tak najstrmší prepad od januára 2009, kedy eskalovala globálna finančná kríza. K oslabeniu podľa úradu prispelo aj neskoršie načasovanie letných prázdnin vo viacerých spolkových krajinách. Dovozy podľa sezónne prispôsobených údajov klesli medzimesačne o 1,3 %. Prebytok obchodnej bilancie sa zmenšil na 17,5 mld. eur z júlových 22,2 mld. eur. Podľa skorších údajov v auguste prudko oslabili aj nemecké priemyselné objednávky a produkcia.

Nemecká ekonomika po silnom štarte v prvých mesiacoch roka v druhom kvartáli prekvapujúco klesla o 0,2 %. Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj minulý mesiac zhoršila výhľad tohtoročného rastu najväčšej európskej ekonomiky na 1,5 % z májového odhadu 1,9 %. Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok znížil prognózu rastu nemeckej ekonomiky v tomto roku na 1,4 % zo skoršieho odhadu 1,9 %. V roku 2015 fond očakáva rast na úrovni 1,5 % namiesto skoršie uvádzaných 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy