Štrajk Svetovej banky kvôli odmene šéfa, ten sa bonusu vzdal

, ČTK Foto: SITA

Finančný riaditeľ svetovej banky Bertrand Badr sa vzdá svojej finančnej odmeny vo výške 94 000 dolárov. Urobil tak zrejme pre upokojenie nespokojnosti, ktorú medzi zamestnancami jeho bonus vyvolal.

Rozhodnutie prichádza v čase, keď vo Svetovej banke panuje napätá situácia. Jej prezident Jim Kim čelí kritike zamestnancov od okamihu čo oznámil, že plánuje radikálnu reorganizáciu štruktúry banky a do roku 2017 plánuje znížiť náklady o 400 miliónov. Tieto peniaze chce použiť na rozvojové projekty. Kvôli úsporám však bude banka zrejme musieť znížiť počet zamestnancov.

Kim sa rozhodol pristúpiť k masívnej reorganizácii inštitúcie, ktorej cieľom je bojovať s chudobou, pretože dúfa, že sa tak stane výkonnejšou a schopnejšou. Zmeny v štruktúre banky, jej interného financovania a jej zamerania, však spôsobili medzi zamestnancami zmätky a podkopali ich morálku. Sťažujú sa na všeobecný nedostatok informácií o zmenách, na nejasnosti v spôsobe vedenia a vo veci interného rozpočtu a tiež sa obávajú prepúšťania.

 Bertrand Badr
Minulý týždeň navyše zamestnancov pobúrila správa, že v čase úspor Badr, ktorý prešiel do Svetovej banky len vlani v marci zo Société Générale, dostal k svojmu platu 379 tisíc dolárovú odmenu. Badr je pritom zodpovedný za veľkú časť úsporných opatrení.

Badrého rozhodnutie vzdať sa odmeny oznámil Kim pri stretnutí so zamestnancami banky v noci na dnes a jeho vyhlásenie podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na zdroje z miesta, vyvolalo aplauz. Minulý týždeň zamestnanci na protest proti vyplácaniu tučných odmien zastavili na 15 minút prácu. Badr je jedným zo štyroch vysokých predstaviteľov banky, ktorí majú k svojmu platu dostať odmenu. Mená ďalších troch zverejnené neboli.

Kim okrem iného na stretnutí zamestnancov vyzdvihol pokrok, ktorý banka urobila v posledných mesiacoch, vrátane prísľubu 400 miliónov USD na boj proti šíreniu eboly. Uznal tiež, že sa bude musieť viac venovať zamestnancom a vypočuť si ich sťažnosti a obavy.

Súvisiace články

Aktuálne správy