Poľská centrálna banka znížila úrokové sadzby

Centrálna banka krajiny zredukovala hlavnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov na rekordné minimum 2 %

Poľská centrálna banka znížila kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov na nové rekordné minimum 2 %, čiže viac, ako sa očakávalo. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že banka na stredajšom zasadaní hlavnú sadzbu zredukuje o 25 bázických bodov na úroveň 2,25 %. Centrálna banka Poľska znížila aj lombardnú úrokovú sadzbu, a to o 100 bázických bodov na 3 %, a depozitnú sadzbu ponechala vo výške 1 %.
Zníženie úrokov v Poľsku po 15-mesačnej prestávke sa považuje za reakciu na pokles priemyselnej produkcie a prudké oslabenie spotrebiteľských cien. Poľská ekonomika sa v druhom kvartáli tohto roka mierne spomalila. Poškodilo ju oslabenie hospodárstva Nemecka, na ktorého trh smeruje veľká časť poľských tovarov a služieb. Negatívne na Poľsko vplývajú aj vzájomné sankcie medzi Európskou úniou a Ruskom pre krízu na Ukrajine.

Poľský minister financií Mateusz Szczurek v stredu povedal, že podporuje snahu centrálnej banky krajiny o dosiahnutie želanej inflácie na úrovni 2,5 %. „Z hľadiska rozpočtu je lepšie, ak sa tento cieľ dosiahne,“ povedal minister pre poľský štátny rozhlas. Celková hladina poľských spotrebiteľských cien v auguste medziročne klesla o 0,4 %. Tento pokles nasledoval po júlovom medziročnom znížení cien o 0,2 %. Krajine tak hrozí dlhotrvajúca deflácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy