Nájde ropa dno???

Pred zverejnením dát agentúry EIA ľahká americká ropa prehlbuje straty a dotýka sa 18-mesačného low. Predpokladaný rast stavu zásob ropy, ktorý sa máme dozvedieť v dnešnej týždennej správe spôsobil pokles k 87.39 USD/barel. Odhadované úrovne v kombinácii so zníženým odhadom ceny ropy na ďalší rok v USA, ako jej najväčšieho spotrebiteľa, povzbudzujú medvedí apetít. Predbežným indikátorom rastu, či poklesu by mohli byť výsledky API z utorka, ktoré namiesto týždenného rastu zásob na úrovni 1.5 milióna barelov skončili pri raste až 5.1 milióna barelov. Pre WTI sa ešte otvára priestor na ďalší pokles na spodnú hranu klesajúceho kanála. RSI je však už dosť vyčerpané, no na týchto úrovniach sa nachádza od polovice júla a rásť sa mu nechce.

Zdroj: Bloomberg

Severomorský Brent klesá ešte viac a atakuje júnové úrovne z roku 2012. Technicky Brent už posledných päť obchodných dní testuje spodnú hranicu svojho klesajúceho kanála. RSI indikátor vyklesal hlbšie ako pri WTI a na korekciu poklesu by sa dalo špekulovať skôr na Brente. Na oba ropné benchmarky zavážila aj spoločný fundament, a to správa medzinárodného menového fondu (IMF). V správe IMF sa píše o predikciách rastu svetovej ekonomiky na nižších úrovniach ako tomu bolo v júlových odhadoch. Na budúci rok IMF očakáva ekonomický rast na 3.8 % z júnových 4 %.

Zdroj: Bloomberg

Čína a jej ekonomická aktivita rovnako nepridáva ropným kontraktom k získaniu pevnejšieho supportu. Posledné výsledky manufaktúrneho HSBC  nevykresľujú Čínu ak druhého najväčšieho spotrebiteľa ropy v možnom raste dopytu po rope. Toto a znižujúce predpoklady rastu čínskej ekonomiky aj zo strany Svetovej banka aj banky Goldman Sachs.

Súvisiace články

Aktuálne správy