Nezamestnanosť vo Švajčiarsku v septembri stagnovala na 3 %

Miera nezamestnanosti vo Švajčiarsku sa v septembri v porovnaní s augustom nezmenila a podľa údajov, ktoré nie sú sezónne upravené, sa nachádzala na úrovni 3 %. Nezamestnanosť v krajine sa nezmenila ani v medziročnom porovnaní, keďže v septembri minulého roka bola tiež vo výške 3 %. Informoval o tom v stredu švajčiarsky Štátny sekretariát pre ekonomické záležitosti.
Podľa sezónne upravených údajov bola septembrová nezamestnanosť vo Švajčiarsku 3,2 % a nezmenila sa ani medzimesačne ani medziročne. Počet registrovaných nezamestnaných v septembri oproti augustu mierne stúpol, a to na 129 965 z úrovne 128 434. V medziročnom porovnaní počet nezamestnaných mierne klesol, keďže v septembri minulého roka ich bolo 131 072. V septembri bolo v krajine 11 045 voľných pracovných miest. Ich počet sa znížil oproti augustu, kedy ich bolo 11 113, aj oproti vlaňajšiemu septembru, kedy ich v krajine evidovali 14 235.

Septembrová hodnota indexu švajčiarskeho inštitútu KOF, ktorý naznačuje očakávaný vývoj hospodárstva v najbližších zhruba šiestich mesiacoch, v septembri oslabila na 99,1 bodu z augustovej revidovanej úrovne 99,6 bodu. Hodnota ukazovateľa bola mierne vyššia v porovnaní s očakávaním analytikov, ktorí predpokladali, že bude vo výške 99 bodov. Index však zostáva pod svojím dlhodobým priemerom 100 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy