Nutné bankové reformy môžu byť podľa MMF rizikom pre zotavenie

Nutné očistenie bánk po celom svete by mohlo zbrzdiť poskytovanie úverov a tlmiť hospodárske zotavovanie

Nevyhnutné očistenie bánk po celom svete by mohlo brzdiť poskytovanie úverov a tlmiť hospodárske zotavovanie. V stredu to uviedol Medzinárodný menový fond (MMF). Aby banky zvýšili zisky, musia podľa MMF zvýšiť ceny v niektorých oblastiach podnikania a inde ich zase stiahnuť. Banky musia vložiť peniaze do výnosnejších oblastí, uviedol MMF. „Prechod k novému podnikateľskému modelu by mohol… potenciálne mať opačný účinok na ozdravenie,“ povedal MMF.

Po kríze v rokoch 2007 až 2009 regulačné orgány donútili banky zastaviť najrizikovejšie investície a úvery. Bankový sektor však napreduje pomaly v hľadaní nových spôsobov ako zarobiť peniaze.

Najvýraznejšiu zmenu akútne potrebujú niektoré krajiny eurozóny, Veľká Británia a Japonsko. Mnohé banky v eurozóne robili nápravu pomaly a záťažové testy Európskej centrálnej banky (ECB) by mohli byť „zlatou príležitosťou“ na očistenie ich súvah. Banky by mali prestať predávať produkty za nízke ceny, príp. so stratou, aj keď sa týmto spôsobom snažia prilákať klientov. Podľa MMF by sa banky mali pokúšať predať klientom iné produkty. Regulačné úrady by pritom mali nabádať banky k tomu, aby si osvojili transparentnejšie modely cien.

Súvisiace články

Aktuálne správy