Čo znamená silný dolár: Revolúcia, aj boom akvizícií

, MarketWatch Foto: SITA

Dolár je menový kráľ posledných mesiacov. Proti euru posilňuje, pretože európska ekonomika mieri do recesie a ECB uvoľňuje menovú politiku, britská libra klesala k doláru voľným pádom pred referendom o odtrhnutí Škótska a japonský jen k doláru klesá, pretože Abenomika nefunguje zďaleka tak dobre, ako si Japonci predstavovali, takže krajina mieri k tretej stratenej dekáde.

Existuje veľa vysvetlení, prečo ostatné meny voči doláru klesajú. Pravda je však skôr taká, že nejde o oslabenie ostatných mien, ale o to, že dolár posilňuje. Americká mena silnie už 12 týždňov v rade. Silný dolár bude mať určite dopad na americkú ekonomiku, od lacnejších materiálov po nižšiu infláciu. Lenže dolár nie je len menou USA, je to mena celého sveta. Jeho sila sa teda prejaví aj globálne.

1. Slabší QE v Európe
S tým, ako európska ekonomika padá do recesie a deflácie, snaží sa Európska centrálna banka spustiť vlastnú verziu kvantitatívneho uvoľňovania. Silný dolár, a teda slabé euro, však podporuje európskych exportérov. To síce ekonomiku EÚ nespasí, ale pár bodíkov k rastu to prihodiť môže. ECB bude musieť európsku ekonomiku rovnako podporiť, ale nie tak výrazne, ako by to musela robiť so silným eurom.

2. Rýchlejšie stimuly v Číne
Čínske úrady sa snažia udržať rast čínskej ekonomiky nad 7 %. V rýchlorastovom modeli sa objavujú medzery. Čína však bude najväčším víťazom v prostredí silného dolára, má totiž obrovské množstvo dolárov v rezervách. Na konci roka 2013 držala 3,8 bilióna USD, čo je dvakrát viac ako pred 5 rokmi. Posilnenie dolára tak ekonomike pomôže a dá vláde priestor pre väčšie finančné injekcie.

3. Boom fúzií a akvizícií
Fúzie a akvizície začínajú pribúdať a silný dolár môže tento trend ešte urýchliť. Veľké americké firmy sa budú cítiť bohaté. Domáce tržby budú lepšie a zhodnotia sa im aj peniaze v banke. Priestor pre akvizície bude predovšetkým v Európe vďaka slabému euru a nižším cenám akcií. Bude tak možné lacnejšie nakúpiť nemeckú strojársku firmu, francúzskeho výrobcu luxusného tovaru alebo španielskeho maloobchodníka. Bolo by divné, keby to niektorá americká firma nevyužila.

4. Revolúcia, alebo hneď aj dve?
Keď dolár posilní, ceny komodít klesnú a rozvíjajúce sa trhy sa dostanú do ťažkostí. Autoritárske vlády sa dokážu udržať pri moci často vďaka príjmom z komodít. Keď tie vyschnú, nastane problém. Nebuďme teda prekvapení, ak silný dolár vyvolá zopár revolúcií. Kde? Situácia je nestabilná napríklad vo Venezuele, svoje problémy má aj Saudská Arábia, v bezpečí nemusí byť ani Vladimir Putin.

5. Slabší Bitcoin
Elektronické meny sa prezentujú ako alternatíva k papierovým menám. Sú ale aj konkurenciou dolára. Dôvodom, prečo vlastniť Bitcoiny je ich elektronická podstata. Vlastniť v elektronickom svete elektronickú menu dáva zmysel. Lenže ďalší dôvod je nedôvera k doláru. A v momente, keď dolár posilňuje, stáva sa Bitcoin menej atraktívnym.

Súvisiace články

Aktuálne správy