Francúzsko neplánuje ďalšie úsporné opatrenia

Francúzsko nepripravuje pritvrdenie úspor ani napriek tomu, že Brusel zrejme odmietne jeho rozpočtové plány. Informovala o tom agentúra Reuters.
V roku 2015 nedôjde k zvýšeniu daní, zdôraznil dnes francúzsky minister financií Michel Sapin v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL. Už spustený úsporný plán v hodnote 21 miliárd eur je náročný na splnenie. „Dokážete si predstaviť, že k tomu pridáme ďalšie úsporné opatrenia?“ uviedol Sapin.
Európska komisia (EK) podľa viacerých zdrojov odmietne rozpočtové plány Paríža. Komisia bude údajne koncom októbra požadovať, aby Francúzsko predložilo nový návrh rozpočtu na rok 2015. To by znamenalo, že EK prvýkrát využije svoju novú kompetenciu, ktorá jej umožňuje požadovať zmeny rozpočtových plánov členských štátov. Komisia okrem toho proti Francúzsku sprísni konanie pre nadmerný deficit, tvrdia zdroje.
Francúzsko malo pôvodne znížiť svoj rozpočtový deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) už vlani. Ministri financií EÚ v júni 2013 dali Parížu z dôvodu recesie v Európe o dva roky viac času. Krajina by tak mala skresať schodok pod túto hranicu v roku 2015. Francúzska vláda však počíta s tým, že sa jej to podarí až v roku 2017.
Podľa plánov francúzskej vlády by tento rok malo nové zadlženie dosiahnuť 4,4 % HDP a 4,3 % HDP v roku 2015. Aj v roku 2016 má deficit zostať s 3,8 % HDP vysoko nad 3-% stropom stanoveným Európskou úniou (EÚ). Paríž predpokladá, že schodok klesne pod 3 % HDP až v roku 2017, keď by mal dosiahnuť 2,8 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy